vtbkultuur Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver

Horta en Wolfers

105 jaar na de plechtige inhuldiging van de juwelierszaak Wolfers Frères in 1912, wordt de winkel opnieuw in zijn authentieke opstelling getoond.

Datum: 22/06/2018
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13:45
Plaats: Jubelparkmuseum, Jubelpark 10 te Brussel
Adres: Stationsplein als je met de trein en metro naar Brussel meegaat , 2860 Sint-Katelijne-Waver
Plaats van bijeenkomst: 2860 Sint-Katelijne-Waver, aan het station
Prijs leden: 19 €
Prijs niet-leden: 21 €
Type: Evenement

105 jaar na de plechtige inhuldiging van de juwelierszaak Wolfers Frères in 1912, wordt de winkel opnieuw in zijn authentieke opstelling getoond. Mevr Els Autique leidt ons rond in die fantastische periode.

Daarvoor werd in het Jubelparkmuseum een zaal vrijgemaakt van quasi dezelfde oppervlakte en vorm als de ruimte die Victor Horta had voorzien in het gebouw gelegen in de Arenbergstraat in Brussel. Op basis van een grondige historische studie worden de vitrines en toonbanken geplaatst zoals Horta ze had voorzien.

Het winkelinterieur werd volgens de regels van de kunst gerestaureerd. Al het meubilair, gemaakt van Cubaans mahonie werd inmiddels gereinigd en de originele vernislaag werd hersteld. De fluweelbekleding van de binnenzijde van de toonkasten werd opnieuw geweven naar het voorbeeld van de originele stof. Het patina van het bronsbeslag zijn opgefrist. Daardoor wordt  oorspronkelijke kleurenharmonie zoals Victor Horta die bedacht had, opnieuw zichtbaar: een sublieme combinatie van donkerrood gepolitoerd mahonie, donkergroen fluweel en goudaccenten van het beslag, dat alles in harmonie met de mauve kleur van de muren. Door deze doorgedreven restauratie en wederopbouw zullen de bezoekers als het ware terechtkomen in de exclusieve Brusselse zaak van luxeobjecten.

Wie met openbaar vervoer gaat kan vertrekken van het station Sint-Katelijne-Waver, voor de anderen is de afspraak ter plaatse.

 

 

<
>
x