vtbkultuur Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver

Havenhuis in Antwerpen (wachtlijst)

Helder inzicht, schitterend uitzicht: Zaha Hadid Architects leverde met het Havenhuis een architecturaal meesterwerk af, op maat van een wereldhaven als Antwerpen. Het hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen is een blikvangers.

Datum: 27/07/2017
Uur: 18:15
Deuren open: 18:15
Plaats: Havenhuis
Adres: Zaha Hadidplein. 1, 2030 antwerpen
Plaats van bijeenkomst: station Sint-Katelijne-waver en bus te antwerpen
Prijs leden: 8
Prijs niet-leden: 10
Type: Groepsbezoek

In Antwerpen is het nieuwe Havenhuis feestelijk geopend. Het is een van de laatste ontwerpen van de eerder dit jaar overleden toparchitecte Zaha Hadid. Zij tekende bovenop het 100 jaar oude gerestaureerde brandweergebouw een constructie die doet denken aan een schip en een diamant. "Een stad en haven als Antwerpen moet gedurfde landmarks hebben", zegt havenschepen Marc Van Peel.

Het Havenhuis aan het Kattendijkdok is het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen. Het wordt de werkplek van de 500 medewerkers die voordien verspreid zaten over verschillende vestigingen in de stad.

Het Havenhuis is nu gevestigd in de voormalige brandweerkazerne, een beschermd monument. Daarbovenop ontwierp de Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid een verbluffende glazen constructie. Ze doet denken aan een schip dat klaar is om uit te varen, en aan een diamant, met honderden driehoekige glazen facetten.

De constructie van Hadid is 100 meter lang en vier verdiepingen hoog. De werknemers in het Havenhuis kunnen via een openlucht-verbindingsbrug van het ene naar het andere deel van het gebouw wandelen.

"Een stad en haven als Antwerpen moeten gedurfde landmarks hebben", zei havenschepen Marc Van Peel (CD&V) tijdens de opening. "Het ontwerp zet onze haven nog meer op de wereldkaart en is er bovenal in geslaagd om een architecturale vertaling te geven van het succes dat onze haven over de eeuwen heen heeft gekend. Ik hoop van harte dat het ook symbool zal staan voor een nieuwe gouden tijd voor onze haven en onze stad."


Wil jij graag eens een kijkje komen nemen in het Havenhuis?

Rondleiding met een stadsgids.

Praktisch: We gaan met openbaar vervoer vanuit het station Sint-Katelijne-Waver. In Antwerpen nemen we de bus.
Duur van de rondleiding: ± 90 minuten.

Vertrekpunt: aan de voorpoot van het Havenhuis op het Zaha Hadidplein.

Gelieve rekening te houden met de volgende voorwaarden:

Kinderen moeten minstens 6 jaar zijn om aan de rondleiding te mogen deelnemen.
Op dit moment is het gebouw nog niet toegankelijk voor mensen met rolstoelen of kinderwagens.
Tijdens de rondleiding zijn geen rugzakken noch grote handtassen toegelaten.
Tijdens de rondleiding mag niet worden gegeten of gedronken.
Een goede fysieke conditie is vereist, aangezien we tijdens de rondleiding verschillende trappen nemen.

<
>
x