vtbkultuur Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver

Gerard Richter "over schilderen" (nog 2 plaatsen)

Geleid bezoek aan de tentoonstelling Gerard Richter in SMAK Gent.

Datum: 18/11/2017
Uur: 10:45
Plaats: 9000 Gent
Adres: Jan Hoetplein 1, 9000 Gent
Plaats van bijeenkomst: aan het SMAK
Prijs niet-leden: 19 (inkom + gids)
Thema: Beeldende kunst
Type: Tentoonstelling

Gerhard Richter (1932, Dresden) wordt beschouwd als een van de belangrijkste actuele kunstenaars en als een van de naoorlogse hernieuwers van de schilderkunst. Zijn door experiment, twijfel en toeval gedreven werk levert telkens opnieuw het bewijs dat een schilderij niet in staat is om de realiteit weer te geven of te vervangen. 

De tentoonstelling vertrekt van Richters beginwerken zoals de schilderijen van gordijnen en ramen uit de jaren ’60 en ’70 die gegroepeerd zijn rond zijn eerste werk in glas, 4 Ruiten (1967) dat tussen de vloer en het plafond zit geklemd. Deze opstelling vindt haar echo en voortzetting in de presentatie van de kunstenaars werken van de laatste 14 jaar en acht nooit getoonde werken uit 2017 die hun weerspiegeling vinden in het glazen werk 7 Ruiten (Kaartenhuis) uit 2013. Op deze manier worden fundamentele aspecten van Richters vroege werken verbonden met zijn huidige artistieke praktijk. De ruimtes volgen een chronologisch parcours, waarin duidelijk wordt dat elk nieuw werk een nieuwe beeldende oplossing is die voortvloeit uit een bestaand werk. De tentoonstelling brengt naar voor hoe de kunstenaar reageerde op de maatschappelijke omwentelingen van de jaren ’60 en ’70 en hoe hij met zijn oeuvre ook op de wereld van vandaag inspeelt.

Gerhard Richter | Over Schilderen wordt georganiseerd ter gelegenheid van de kunstenaars 85ste verjaardag. Curator: Martin Germann. Het is een geactualiseerde presentatie van een tentoonstelling die in samenwerking met het Kunstmuseum Bonn werd georganiseerd.

<
>
x