vtbkultuur Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver

Bezoek Jaintempel Wilrijk

Met vtbKultuur Sint-Katelijne-Waver kan je dit indrukwekkende gebouw in Wilrijk ontdekken.

Datum: 09/01/2016
Uur: 11:45
Plaats: Jaintempel, Laarstraat 34, 2610 Wilrijk
Plaats van bijeenkomst: ter plaatse
Prijs leden: 12 euro
Prijs niet-leden: 14 euro
Thema: Andere culturen
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

De Jain gemeenschap in België heeft ongeveer 1500 leden. De meeste zijn welvarende diamanthandelaars uit het Antwerpse. 75% van de Ruwe diamant vloeit langs de Jains in Antwerpen, en bijna 30% komt uiteindelijk op de Indische markt terecht. Indiërs investeren graag in Goud en diamant, hun vertrouwen in de banken is nogal laag maar hun angst voor de belastingen eerder hoog.

De plannen voor de tempel dateren van 1997. Nadat ze in 2001 het land gekocht hebben, was hun tempel uiteindelijk klaar in 2010. Duizenden Indische vakmannen hebben jaren aan deze tempel gewerkt. De uiteindelijke prijs is niet bekend maar het loopt in de miljoenen euro’s. Zowel de Jains maar ook de stad Antwerpen en de provincie hebben veel steun aan de tempel gegeven. 

De Idols of de afbeeldingen van de grote Jain leiders (profeten) zijn uit India naar Antwerpen ingevlogen en de uiteindelijke openingsceremonie vond plaats op 27 augustus 2010.

De prachtige witte tempel is het bezoeken waard. De Jains zijn een zeer discrete gemeenschap; uit respect voor hun geloof moeten bepaalde regels gevolgd worden.

<
>
x