vtbkultuur Brussel Sint-Gillis-Vorst

Brussel Sint-Gillis-Vorst

Terugblik eerste filmavond

Na veel vergaderen, mailen en telefoneren zaten we klaar, donderdag 22 februari, voor onze eerste ‘Movies & More’, in gemeenschapscentrum Pianofabriek in Sint-Gillis.

Ons groepje, opgestart na de zomer, had besloten een samenwerking aan te gaan met de Pianofabriek, en de organisatie op zich te nemen van de filmprogrammatie daar. We vertonen elke 4e donderdag van de maand een film waarna we telkens een spreker uitnodigen of op een andere manier een meerwaarde proberen te creëren. Er zijn in het culturele Brussel immers talrijke kansen om interessante films te gaan bekijken. Interessante sprekers en activiteiten, die de filmvoorstelling aanvullen, kunnen dan een ‘added value’ zijn en deden ons besluiten hierop in te zetten en ons hiervoor in te spannen in onze vrije tijd.

Die donderdag, toen we nog een hapje gingen eten voor de voorstelling zou aanvatten, voelden we ons wat verslagen. Ondanks al onze inspanningen (22 organisaties gecontacteerd!), bleek het enorm moeilijk een spreker te vinden rond het thema van onze eerste film (‘Noces’ Van Stephan Streker, over gedwongen huwelijken en eer gerelateerd geweld). Ondanks de grote concentratie aan organisaties die rond dit thema werken in Brussel, vonden we zeer moeilijk iemand die kon/wilde komen spreken. Enthousiasme over ons initiatief, dat zeker. Maar effectief mensen vinden die konden komen spreken, dat bleek een enorme uitdaging. We waren dan ook zeer verheugd, toen een medewerker van Plan International België toezegde de week voor ons evenement. U zal zich onze teleurstelling dan ook goed kunnen voorstellen, toen deze spreker ten slotte ook afhaakte de dag voor de voorstelling.

Een beetje moedeloos kwamen we aan in de Pianofabriek die dag, teleurgesteld dat we, ondanks al onze inspanning, de ‘More’ uit ons concept niet hadden kunnen realiseren. Maar desondanks stonden we klaar om mensen te verwelkomen om ze een fijne avond te bezorgen. Uiteindelijk kwamen er 11 mensen naar onze film kijken. Gezien het ons eerste evenement was, het grote aanbod aan culturele activiteiten in Brussel en het koude weer, dat veel mensen aan hun warme zetelt kluistert ‘ s avonds, zijn we heel blij met deze opkomst. Dank aan de Pianofabriek dat we onze bezoekers nog een ‘More’ konden aanbieden in de vorm van een drankje, zodat we nog wat konden napraten in de bar!

We zijn momenteel alweer druk bezig met het voorbereiden van onze tweede editie, die zal plaatsvinden op donderdag 22 maart. Dan tonen we de documentaire ‘L’Etranger’, over BX, de voetbalclub in Molenbeek, een project van Vincent Kompany. We zijn alvast met volle goesting bezig om een mooie ‘More’ te organiseren en hopen dat u met ons mee komt genieten van deze prachtige documentaire en ‘More’ !

 

Klaartje, Charlotte en Katy van vtbKultuur Sint-Gillis-Vorst

 

<
>
x