vtbkultuur Sint-Genesius-Rode

Sint-Genesius-Rode

Knipoogdag Heuvelland & Ieper

Knipoogdag

Het Heuvelland in de voetsporen van van de familie Welvaert

Cultureel stadsfestival in Ieper

Datum: 22/03/2020
Plaats: Heuvelland & Ieper
Plaats van bijeenkomst: Gemeentehuislaan, Sint-Genesius-Rode
Prijs leden: 55
Prijs niet-leden: 60
Type: Groepsbezoek

Na onze ochtendkoffie (in Wijtschate) duiken we in Heuvelland (in het uiterste westen van ons land) in de voetsporen van de familie Welvaert van de TV-serie ‘Eigen Kweek’. In het rustige Heuvelland startten aardappelteler Jos en z’n zoon Steven met de kweek van cannabis om het hoofd boven water te houden.

We starten in de kerk waar onze gids een woordje uitleg geeft en waar we een filmpje zien met bloopers uit de serie. Dan volgt een korte wandeling naar de oude pastorie, het ‘massagesalon’ met een blik op enkele decorstukken (o.a. de maquette over de Mijnenslag van Eigen Kweek).

 

Tijdens de rondrit door Heuvelland kunnen we genieten van de Kemmelberg, de Rode Berg, de Zwarte Berg, de Scherpenberg en nog tal van andere heuveltopjes, groene valleien met schilderachtige dorpjes en straffe verhalen, stille plekjes en fenomenale vergezichten en uiteraard zal de gids ook de belangrijkste filmlocaties (oa de boerderij van Jos en Ria en de loods waar de kweek gebeurde) oner de aandacht brengen.

 

’s Middags is er een warme lunch voorzien.

 

In de namiddag genieten we van het Cultureel Stadsfestival in Ieper.

Tijdens de ME’en was Ieper een bloeiende handelsstad en één van de grote Vlaamse lakensteden (naast Brugge en Gent). De indrukwekkende Lakenhallen is het bewijs van deze glorieperiode. Ook de Sint-Maartenskathedraal en de prachtige vestingen dateren uit dit tijdperk. Tijdens WO I werd de charmante stad herleid tot een grote puinhoop : Ieper werd haast volledig vernield. Maar - met respect voor het verleden - bouwden de Ieperlingen hun stad weer op. Ieper telt ook heel wat mooie kerken waarvan de verschillende torens de skyline van de stad op vandaag nog kenmerken.

Van 14 tot 17 uur kan je (individueel of in groepje) - aan de hand van het programmablad – de historische binnenstad van Ieper verkennen en deelnemen aan tal van activiteiten. Gidsen staan ter plekke en laten je verder kennismaken met de vele gekende en mindergekende pareltjes van Ieper.

 

Van 17 tot 18 uur sluiten we de KnipoogDag af met een drankje.

 

Prijskaartje : € 55 MET vtbKultuurPas 2020; ZONDER vtbKultuurpas 2020 betaal je € 60

(inbegrepen : busvervoer, ochtendkoffie, VM-programma, lunch, cultureel stadsfestival in Ieper)

Deelname melden (tegen 14 februari ek via 0478 46 25 41 of sintgenesiusrode@vtbkultuur.be;

Betaling op rekening BE74 0001 6318 3807 van vtbKultuur SGR met vermelding ‘knipoogdag 2020.

<
>
x