vtbkultuur Sint-Genesius-Rode

Sint-Genesius-Rode

Friesland (her-)ontdekken in 4 dagen

Deze 4-daagse busreis brengt ons langs gekende, minder gekende en tot nu toe nog niet gekende typisch Frieslandse eigenheden. Kortom een ideale trip om Friesland, de eigenzinnigste provincie van Nederland, te beleven.

Datum: 15/05/2018 tot 18/05/2018
Uur: 07:00
Uur van samenkomst: 06.55
Plaats van bijeenkomst: Gemeentehuislaan, Sint-Genesius-Rode
Prijs leden: € 530,00
Prijs niet-leden: € 10,00 extra
Thema: Andere culturen
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip
Beschikbare plaatsen: 20

Ons programma

Dinsdag 15 mei : SGR - Drachten - Sneek

De lange heenrit naar Drachten onderbreken we bij Breda voor een ochtendkofffie met koek.

Een namiddagwandeling door het centrum van Drachten laat ons oa kennismaken met de diverse bouwkunst uit de periode 1900-1965, maar ook oudere monumenten waar we langs komen krijgen zeker onze aandacht.

Voor we ons hotel in Sneek bereiken, houden we onderweg nog even halt in de ‘Cultureelste hoofdstraat van Europa’ om ook daar de typische sfeer op te snuiven.

Woensdag 16 mei : Sneek - Leeuwarden - Marssum - Sneek

Tijdens onze verkenningswandeling doorheen Leeuwarden zorgt een lokale gids voor een mix van historische verhalen en verhalen over de culturele hoofdstad van Europa.

In de namiddag bezoeken we Heringastate en het Dr. H. Poptaslot.

Tijdens de terugrit naar ons hotel in Sneek hebben we nog een verrassend architecuraal pareltje in petto.

Donderdag 17 mei : Sneek - Bolsward - Franeker - Sneek

Bolsward verkennen we ahw in de voetsporen van de 16de E’se Gysbert Japicx, grondlegger van de Friese letterkunde en geboren Bolswarder

In Franeker, ster van de elf steden, worden we oa verwacht in het ‘oudst werkende planetarium ter wereld’, tussen 1774 en 1781 door (meester wolkammer) Eise Eisinga gebouwd in z’n woonkamer.

In het historische centrum van Sneek treffen we de sporen van de rijke geschiedenis van deze stad, de enige ommuurde stad van Friesland.

Vrijdag 18 mei : Sneek - Workum - Sloten - Lemmer - SGR

De welvaart van de huidige protestantse gemeente Workum als vroegere havenstad is nog duidelijk af te lezen van het schilderachtige marktplein met z’n imposante St.-Gertrudiskerk met losstaande toren, het vroegere stadhuis en het 17de E’se waaggebouw.

Sloten, de kleinste stad van Nederland, nodigt ons uit te wandelen langs de pittoreske huizen, stil te staan bij vestingbouwer en militair strateeg Menno van Coehoorn die zich hier in het naburige Wijckel vestigde.

Voor we Friesland verlaten en de terugreis naar Rode aanvatten, staat nog een Unesco- werelderfgoed op ons programma, mn het Ir. D.F. Woudagemaal. Sinds 1920 draagt dit gemaal – tevens het grootste gemaal ter wereld dat nog werkt - bij aan het waterbeheer en de waterveiligheid van Friesland. Door de klimaatsverandering neemt de neerslag toe waardoor het Woudagemaal ook in de toekomst nog goede diensten zal kunnen bewijzen.

Onze ‘uitvalsbasis’ voor deze Friese 4-daagse is Hotel Sneek van Van Der Valk.

Praktisch

Ledenprijs = € 530,00 pp, logerend in een tweepersoonskamer; singletoeslag = € 105,00.

Wie nog geen lid is van vtbKultuur en/of VAB betaalt € 10,00 extra als aankoop van de vtb-Kultuurpas 2018.

Inbegrepen : busreis, onkosten & fooi van de chauffeur, voorziene wandelingen en bezoeken, documentatiepakket, ochtendkoffie dag 1, broodjeslunch op dag 1, 2, 3 & 4, 3 x overnachting in een Comfortkamer, 3 x uitgebreid ontbijtbuffet, 3 x 3-gangendiner, toeristenbelasting.

Niet inbegrepen : drank bij de avondmalen, avondmaal dag 4, annulatie- en reisbijstandverzekering, persoonlijke uitgaven allerhande.

Inschrijven voor 1 april ek : eerst via sintgenesiusrode@vtbkultuur.be en/of 0478 46 25 41, met vermelding van naam/namen. Daarna betaling van een voorschot van € 100,00 per persoon op BE74 0001 6318 3807 van vtbKultuur Sint-Genesius-Rode, met vermelding ‘Friesland 4-daagse.

<
>
x