vtbkultuur Sint-Denijs-Westrem

Sint-Denijs-Westrem

Verborgen Parels in Gent: Boekentoren en COBRA tentoonstelling

Wegens groot succes plannen we een derde bezoek aan de Boekentoren en de COBRA tentoonstelling, die nog loopt tot 15/02/2020.      

Datum: 23/01/2020
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13:45
Plaats: Boekentoren
Adres: Rozier 1, 9000 Gent
Plaats van bijeenkomst: Rozier 1
Prijs leden: € 12
Prijs niet-leden: € 15
Thema: Architectuur
Type: Evenement

 

 

We bezoeken de Gentse universiteitsbibliotheek, beter bekend als de Boekentoren en de COBRA tentoonstelling, onder leiding van Pierre Vinck, ROC reisleider.
Van één centraal gebouw in de jaren 1820, was de universiteit aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog uitgewaaierd over de hele stad. Pas na de wet op de vernederlandsing in 1930, kon er opnieuw een omvangrijk bouwprogramma uitgewerkt worden, met als markantste realisatie: de Boekentoren – de vierde toren in de skyline van Gent.
De Boekentoren van Henry Van de Velde is meer dan een universiteitsbibliotheek: het gebouw is ook een hoogtepunt van de modernistische architectuur uit het Interbellum.
Pas in 2005 werd de beslissing genomen om de Boekentoren grondig te restaureren. De restauratie ging in 2012 van start in verschillende fases. De voltooiing is voorzien in 2021.

Vervolgens bezoeken we de tentoonstelling:
© COBRA: fotografie, film en drukwerk
De Deens-Belgisch-Nederlandse kunstenaarsbeweging Cobra (1948-1951) wordt vooral geassocieerd met expressieve en kleurrijke schilderijen. Minder bekend zijn de vele experimenten op het gebied van drukwerk, fotografie en film.
Copyright COBRA belicht deze weinig bestudeerde relatie tussen Cobra en reproductiemedia in België met aandacht voor Les Ateliers du Marais, die in 1949 te Brussel werden opgericht en waar kunstenaars en theoretici als Alechinsky, Dotremont, Vandercam, Ubac, Raine en de Heusch in contact kwamen met moderne media. 
 
Nog enkele plaatsen beschikbaar!
 

 Programma

14.00 uur: Rondleiding in de bijna volledig gerestaureerde Boekentoren
15.15 uur: Bezoek aan de COBRA tentoonstelling
17.00 uur: Einde van de excursie
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<
>
x