vtbkultuur Sint-Denijs-Westrem

Sint-Denijs-Westrem

Verborgen Parels in Gent. VOLZET.

Tijdens deze uitstap bezoeken we de Gentse universiteitsbibliotheek, beter bekend als de Boekentoren (Architect was Henry Van de Velde) en de onmiddellijke omgeving.

Datum: 21/11/2019
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13:45
Plaats: Boekentoren
Adres: Rozier 1, 9000 Gent
Plaats van bijeenkomst: Rozier 1
Prijs leden: € 12
Prijs niet-leden: € 15
Thema: Architectuur
Type: Evenement

 

We bezoeken de Gentse universiteitsbibliotheek, beter bekend als de Boekentoren, en de onmiddellijke omgeving ervan onder leiding van Pierre Vinck, ROC- reisleider.

Van één centraal gebouw in de jaren 1820, was de universiteit aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog uitgewaaierd over de hele stad. Met haar gebouwen maakt de universiteit  onlosmakelijk deel uit van het stedelijk weefsel en is sterk en zichtbaar aanwezig in de stad. Volgens haar stichters was dit een bewuste keuze: enkel in het bruisende leven van de stad kon het intellectueel potentieel van een universitaire instelling zich ontplooien.

In de periode tussen de twee Wereldoorlogen werd in Gent echter aanvankelijk weinig gebouwd wegens de financiële crisis na de “Grote Oorlog” en wegens zware politieke spanningen (de bittere strijd om de vernederlandsing). Pas na de wet op de vernederlandsing in 1930, onder het rectoraat van August Vermeylen, kon er opnieuw een omvangrijk bouwprogramma uitgewerkt worden, met als markantste realisatie: de Boekentoren – de vierde toren in de skyline van Gent.

De Boekentoren van Henry Van de Velde is meer dan een universiteitsbibliotheek: het gebouw is ook een hoogtepunt van de modernistische architectuur uit het Interbellum.

In de jaren 1950 vertoonden zich de eerste tekenen van betonrot wegens de te dunne laag van naakte beton om de wapening te beschermen. Een voorlopige epoxylaag werd aangebracht, waardoor de toren een andere kleur kreeg. Pas in 2005 werd de beslissing genomen om de Boekentoren grondig te restaureren. De restauratie ging in 2012 van start in verschillende fases. De voltooiing is voorzien in 2021.

 

 

 

 

 

<
>
x