vtbkultuur Sint-Denijs-Westrem

Sint-Denijs-Westrem

Somerset en Wiltshire UITGESTELD TOT 2021

zelfde programma!

Datum: 10/05/2020 tot 15/05/2020
Plaats: The Mount Hotel and Spa
Adres: Lower Henlade, Stoke Hill , 35 Taunton
Prijs niet-leden: € 1200 pp; suppl € 260 voor eenpersoonskamer
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

 

De golvende, groene moerassen van Somerset omhullen het landelijke Engeland op zijn best. Het landschap is altijd gevarieerd, met nette cricketvelden en goed onderhouden landelijke pubs die contrasteren met wilde, dramatische landschappen. Het platteland is doordrenkt van folklore en geschiedenis die teruggaan tot de prehistorie. Binnen handbereik, vanuit de hoofdstad Taunton, ligt de prachtige kathedraalstad Wells, de oude stad Glastonbury, een plek vol christelijke kennis, Arthur-legende en New Age-mystiek. In Wiltshire combineert Avebury de typisch Engelse dorpssfeer met de mystieke uitstraling van een oude religieuze plaats. Her en der verspreid liggen de adellijke landerijen met de statige Manors van Montacute, Stourhead en Knightshayes. Onze reis verkent het mystieke land van Koning Arthur en de naamgever van de populaire detectiveserie, Midsomer Murders, die sinds 1997 onafgebroken wordt uitgezonden. De eerste verhalen van Chief Inspector Barnaby zijn geïnspireerd op de romans van Caroline Graham, waarna zij een eigen leven zijn gaan leiden.

 

Somerset: onbekend is onbemind

 

Tijdens deze reis belichten we de verschillende facetten van de Engelse geschiedenis, het landleven en de natuur. Prehistorische monumenten in de immense steencirkels van Avebury, het ‘grote broertje’ van Stonehenge, de Silburry Hill en de mysterieuze pre-historische paarden van Wiltshire. Legendes en mythen te over met de verhalen van Koning Arthur en de Heilige Graal. Religieus erfgoed vinden we terug in de kathedralen van Winchester en Wells, de abdijruïnes van Glastonbury en Lacock Abbey, dat ongetwijfeld bijdraagt tot één van de meest pittoreske dorpjes en landschappen in het oude graafschap Wessex, om Dunster niet te vernoemen. De Chester Gorge, Polden en Quantock Hills in de Somerset Plain en de ongerepte natuur van de Exe Valley behoren ongetwijfeld tot de mooiste natuurgebieden van Engeland.

 

Her en der verspreid in dit glooiende, gevarieerd landschap liggen de statige landhuizen en lieflijke tuinen, waar de Engelsen het alleenrecht op hebben. We dromen weg in Montacute House en Knightshayes Court, wanen ons een Engelse landlord in het schitterende landschapspark van Stourhead en genieten van de ingenieuze ontwerpen en wijdse uitzicht in de tuinen van Hestercombe of de intimiteit van de Bisshop’s Palace tuin… Zes dagen zijn veel te kort om al deze indrukken op ons te laten inwerken en zijn zo voorbij…

 

 

Dag-aan-dag programma[*]

 

Zondag 10 mei 2020                       Van de Prehistorie…                             The Mount, Taunton

 

Vertrek aan de parking van Carrefour, Sint-Denijs-Westrem met de Premium Tours Topview autocar van Carolus Tours. Via de Chunnel naar Engeland. In het graafschap Wiltshire beginnen we onze historische ontdekkingstocht langs de duizenden jaren oude steencirkels van Avebury en het pittoreske dorpje van Lacock Abbey. De volgende vijf nachten brengen we door op het Somerset platteland, in het The Mount Hotel & Spa met zijn gerenommeerd  restaurant.

 

Maandag 11 mei 2020                …naar de Middeleeuwen                                                            

 

Een ontspannende dagtocht door de lieflijke vallei van de Exe en de Brendon Hills in het Exmoor National Park klaren de mist en de vermoeidheid van gisteren ongetwijfeld op. In Knighthayes Court en gardens bewonderen we de herleving van de gotiek door William Burges, één der grootste Victoriaanse architecten en ontwerpers. Authentischer en even schilderachtig is het Middeleeuwse stadje Dunster, een nederzetting uit het Ijzertijdperk, met de iconische “garenmarkthal” en het dominerende Dunster Castle.

 

Dinsdag 12 mei 2020                               Lady’s day                                      The Mount, Taunton

Het 16de eeuwse Montacute Elisabethaanse landhuis was de thuishaven van de voorzitter van het Britse Lagerhuis, Sir Edward Phelips. De smaakvol aangelegde landschapstuinen kwamen tot stand onder zijn nazaten in de 19de eeuw en zorgden voor een aangename verpozing voor de onderkoning van India, Lord Curzon en zijn schrijvende minnares, Elinor Glyn. Intiemer is ongetwijfeld de East Lambrook Manor Garden, een private tuin die de stempel draagt van het ‘tuinen scheppend genie’ Margery Fish.

 

We sluiten de dag af met een verwijlen in Barrington Court, een Tudor-herenhuis uit de 16de eeuw dat aanvankelijk omgeven was door een herten-park, maar thans unieke tuinkamers bevat van de hand van J.E. Forbes met door Gertrude Jekyll uitgekozen planten. Een juweeltje van de “Arts and Craft”-beweging, die ze samen met E. Luytens bezielde.

 

Woensdag 13 mei 2020                     Sagen en mythen                                                                  

Het Palladiaanse Stourhead bezit een wereldberoemde 18de-eeuwse landschapstuin, een magisch fantasieland-schap genesteld in zijn eigen vallei met rijke, dichte bossen en excentrieke follies en geïn-spireerd op Italiaanse land-schappen en Griekse mythen. Gekroonde hoofden bevolken de muren van het imposante landhuis. Een specifiek gekroond hoofd is ook terug te vinden in Glastonbury Abbey waar de mythe van Koning Arthur nog ten volle leeft.

 

Donderdag 14 mei 2020                     St-Andrew’s day                                                                   

De natuur op zijn best. De verbluffend mooie Edwardiaanse tuin van Hester-comb Gardens van het duo Jekyll & Luytens met een opeenvolging van meertjes, tempels en watervallen in  formele terrassen geeft adembe-nemende uitzichten over de vallei van Taunton en de Blackdown Hills. We ont-dekken er tal van nieuwe planten en inzichten van drie eeuwen tuinge-schiedenis. Een tocht naar de noordelijk gelegen Cheddar kloof bezorgt ons al even overdonderende impressies, om uiteindelijk in het kleinste kathedraalstadje van Groot-Brittannië te belanden, Wells. De tuinen van het voormalige Bisshop’s Palace ogen lieflijk tegen de robuuste torens van de Sint-Andreas kathedraal, een juweeltje van de 12de eeuwse Early English stijl. Op deze naamdag van de apostel Matthias zijn  we te gast voor de feestelijke evensong in het hoogkoor van de Kathedraal.

 

Vrijdag 15 mei 2020                                                                                                                            

Helaas komt aan elk sprookje een - gelukkig happy – einde. We ronden onze mythisch-historische verkenningstocht van het oude Wessex af in de King Arthur stad, Winchester, met zijn vroege gotische kathedraal en de legandariosch Ridders van de Ronde Tafel, vooraleer ons via de Kanaaltunnel terug te begeven naar de stad van de Graven van Vlaanderen.

 

Ons verblijfshotel “The Mount”****

 

Het Mount Hotel and Spa is een stijlvol landhuis met slechts 19 kamers en ligt in een 4 ha groot park op een ideale locatie om de wondere wereld van Somerset te verkennen, dicht bij de prachtige natuurlijke schoonheid van de Mendip Hills en de mysterieuze Cheddar Gorge, in een uitloper van het prachtige Exmoor National Park, waar de ongerepte schoonheid van de natuur op haar best is. En de thuisbasis van de hoogste boom en de hoogste kliffen van Engeland, met ca 250 vogelsoorten…

 

Het hotel straalt één en al rust uit, van de stijlvolle kamers en de intieme Spa tot het gerenommeerde restaurant, waar 3 AA Rosette Chef Mark Potts de scepter zwaait en de gezellige bar. Een onvergetelijke uitvalsbasis voor onze tochten door een ongerept, authentiek stukje English Country site…

 

 

Prijs:   

      Tweepersoonskamer half pension: 1.220,- €

      Eenpersoonskamer supplement van 260,- €  (beperkt)

Inbegrepen:

      vervoer heen en terug met luxe autocar van Carolus Sky view-class

      audiofoons gedurende de hele reis

      toegangen voor de bezienswaardigheden

      hoteldiensten halfpension: ontbijtbuffet en ’s avonds driegangendiner

      reisleiding door Karel Peeters, ROC-Reisleider

      fooi voor de chauffeur

Niet inbegrepen:

      persoonlijke uitgaven

      dranken aan tafel en overige maaltijden

      bijstands- en annuleringsverzekering.

    

 [*]               Om organisatorische redenen of weersomstandigheden kunnen dagen en bezoeken omgewisseld worden

 

<
>
x