vtbkultuur Sint-Denijs-Westrem

Sint-Denijs-Westrem

Schotse avond met familie Steenssens

Lezing over Schotland, geïllustreerd met beeld en life muziek

Datum: 21/04/2018
Uur: 19:30
Uur van samenkomst: 19:15
Plaats: Kasteel Borluut
Adres: Kleine Gentstraat Kasteel Borluut, 9051 Sint-Denijs-Westrem
Prijs leden: € 10
Prijs niet-leden: € 12
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing
Beschikbare plaatsen: 40

O Bonnie Scotland!  Een teug Schotse geschiedenis, poëzie en muziek

 

Hoewel Schotland een eigenzinnig stukje Groot-Brittannië is dat ook na de Brexit naar Europa blijft neigen, is het een land waarvan de cultuur voor velen van ons, vasteland-Europeanen, relatief onbekend is. We zijn ongetwijfeld onder de indruk van de unieke Schotse landschappen met de ronde bens en weidse glens, de talloze lochs, eilanden en schiereilanden, maar ook in de Schotse poëzie zitten pareltjes en “beluisterwaardigheden” die minstens een avond lang uw aandacht verdienen.

 

In deze causerie willen we enkele aspecten van de complexe Schotse geschiedenis onder de loep nemen. We hebben het onder meer over de kortstondige Romeinse aanwezigheid, ontrafelen de eeuwenlange gespannen verhouding met de buren uit Engeland en peilen naar de invloed van de Keltische cultuur.

 

Onze insteek is poëtisch: we vertrekken waar mogelijk vanuit gedichten en liederen.  Robert Burns, de populaire bard die het Schots als taal opwaardeerde en de Schotse identiteit mee vormgaf, mag niet ontbreken maar ook dichters als de al even iconische Walter Scott en James Macpherson passeren de revue.

 

Van dichtbij maakt u kennis met vaak geciteerde verzen en leert u de historisch-culturele achtergrond kennen. Tussendoor zingen en spelen we live enkele teksten die op muziek werden gezet.

 

Op het einde van de voordracht mag u nog wat namijmeren en van gedachten wisselen bij een “dram” Schotse whisky of een kopje koffie en een bijhorend hapje dat uit Schotland werd overgevlogen.

 

Zowel Hildegard Sierens als Tom Steenssens studeerden Germaanse talen, respectievelijk in Gent en Leuven, en hebben doorheen de jaren een band gesmeed met Groot-Brittannië die inmiddels erg hecht is. Allebei zijn ze ook reisleider voor het ROC, waarbij Tom zich vooral op de Highlands richt en Hildegard door Engeland toert. Ook muzikaal trekken ze hun streng: Hildegard is een gelouterde sopraan en Tom begeleidt haar tijdens deze causerie op de gitaar.

 

Tom Steenssens & Hildegard Sierens,

ROC-reisleiders

Praktische informatie:

 

  • Wanneer: Zaterdag 21 april 201 om 19.30 uur
  • Waar: Kasteel Borluut
  • Kostprijs: leden: € 10; niet-leden €12

<
>
x