vtbkultuur Sint-Denijs-Westrem

Sint-Denijs-Westrem

Nieuwjaarsconcert. VOLZET.

Feestelijke start van het 50ste werkjaar van vtbKultuur Sint-Denijs-Westrem.

Datum: 26/01/2020
Uur: 11:00
Deuren open: 10.30u
Plaats: Maaltebruggekasteel
Adres: Kortrijkse Steenweg , 9000 Gent
Prijs niet-leden: € 10
Thema: Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert

 

Nieuwjaarsconcert in het Maaltebruggekasteel

 

2020 : De start van een 50ste werkjaar voor vtbKultuur Sint -Denijs-Westrem. Dat is niet niks! We laten dit ook met enige fierheid en luister in onze activiteiten weerspiegelen.

2020 wordt voor Gent een belangrijk jaar. De tentoonstelling en vele nevenactiviteiten over Van Eyck zijn reeds wereldwijd bekend. vtbKultuur wil graag op deze opportuniteit inspelen en jullie met verschillende aspecten van dit grootse project laten kennismaken.

Ons traditioneel Nieuwjaarsconcert sluit als eerste aan bij deze Van Eyck activiteiten. Onder de titel “Zingende Engelen” voeren de zangers en zangeressen van het Concerto delle Donne o.l.v. docent Florian Heyerick ( conservatorium Gent ) jullie mee in deze betoverende klankwereld met juweeltjes uit vele eeuwen muziek van, voor, over en door vrouwen.

De plaats van de zingende vrouw was in de middeleeuwen en de vroege renaissance verbonden aan de liturgie en het (vrouwelijke) kloosterwezen. Zo zijn het vooral kloosterzusters en abdissen die naam konden en mochten maken als muzikant of zangeres (Hildegard von Bingen, Chiara Cozzolani, Isabella Leonarda). 

Vanaf het begin van de 17de eeuw zal dit veranderen, met het ontstaan van het madrigaal en de opera. Zangeressen en zelfs vrouwelijke componisten manifesteren zich op het podium en verkrijgen vaak een echte sterrenstatus (Francesca Caccini, Antonia Bembo). 

In de 18de eeuw draait de burgerlijke moraal deze situatie wel wat  terug maar de romantiek heeft veel aandacht voor vrouwelijk talent op het podium (Fanny Hensel-Mendelssohn, Clara Schumann). Vanaf de 20ste eeuw krijgt ook de gendergelijkheid op het podium stilaan vorm. 

Maar in de voorbije eeuwen hebben ook mannelijke componisten hun beste krachten gewijd aan werk voor vrouwenstemmen (Schubert, Brahms) en de betovering die uitgaat van de helderheid en vocale rijkheid van vrouwenstemmen is een constante doorheen de geschiedenis, en in alle kunstvormen.

Muziek is ook opgedragen aan politiek belangrijke dames en vaak op teksten van dichteressen een constante in de muziekgeschiedenis (denken we aan het cultureel mecenaat van Margaretha van Bourgondië, Isabella d'Este, Elisabeth R, enz). 

vtbKultuur Sint-Denijs-Westrem nodigt u uit op dit concert van de “Zingende Engelen”.

Na dit hemelse optreden bieden wij u graag een feestelijke receptie aan.

Praktisch

Datum : zondag 26 januari 2020

Uur : 11.00 uur concert – 12.00 uur receptie

Plaats : Maaltebruggekasteel Sint-Denijs-Westrem

Deelnameprijs : 10 € per  concert + receptie

 

   

 

<
>
x