vtbkultuur Sint-Denijs-Westrem

Sint-Denijs-Westrem

NIEUWJAARSCONCERT

MATINEE CONCERT IN WEENSE SFEER MET RECEPTIE.

Datum: 27/01/2019
Uur: 11:00
Uur van samenkomst: 10:45
Plaats: Maaltebruggekasteel
Adres: Kortrijkse steenweg , 9000 Gent
Prijs leden: € 15
Prijs niet-leden: € 15
Thema: Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Nieuwjaarsconcert met het Kwartz Strijkkwartet

Zondag 27 januari 2019

Naar jaarlijkse traditie zet vtbKultuur Sint-Denijs-Westrem het nieuwe jaar muzikaal in. We verwennen jullie met een matineeconcert gevolgd door een verzorgde receptie.

Het is niet langer nodig voor het televisiescherm te blijven zitten om te genieten van de warme pracht en praal van een Wiener nieuwjaarsconcert. We kozen dit jaar voor het Kwartz Strijkkwartet met vier getalenteerde muzikanten: Fien Van den Fonteyne (1e viool), Eline Pauwels (2e viool), Hà thi Ngoc Phung (altviool) en Herlinde Verheyden (cello). Zij laten ons met Schwung het nieuwe jaar starten in Weense sfeer!

Voor vtbKultuur Sint-Denijs-Westrem maakten zij een selectie uit het wereldberoemde oeuvre van de Weense klassiekers Mozart, Haydn, Beethoven en Johan Strauss, de koning van de wals.

Programma:

W.A. Mozart:  Divertimento in F  KV. 138 ( Allegro – Andante – Rondo )   

L.V. Beethoven: Strijkkwartet opus 18 nr. 6 deel IV   

J. Haydn:  Serenade   

J. Haydn:  Strijkkwartet opus 76 nr. 3 deel II   

A. Vivaldi:  uit Le quattro Stagioni : deel II L’inverno ( Largo )   

W.A. Mozart:  uit Eine kleine Nachtmusik : deel IV ( Rondo allegro )   

E. Elgar:  Salut d’amour   

J. Strauss:  Pizzicato Polka   

F. Lehar:  uit Die lustige Witwe : Das Vilja-Lied   

J. Strauss:  Radetzky Marsch   

 

Praktisch.

Datum: zondag 27 januari 2019

Uur: 11.00 u. concert – 12.00 u. receptie

Plaats: Maaltebruggekasteel Sint-Denijs-Westrem

Deelnameprijs: 15 €

Inschrijven kan via mail naar sint-denijs-westrem@vtbkultuur.be met vermelding van ‘nieuwjaarsconcert + aantal personen’. Uw inschrijving wordt definitief na overschrijving van het gepaste bedrag op rekening van vtbKultuur Sint-Denijs-Westrem IBAN BE66 0001 5590 2743 

 

Kwartz Strijkkwartet.

Fien Van den Fonteyne (1e viool) begon viool te spelen op 4-jarige leeftijd bij Sergio Rogier en volgde daarna achtereenvolgens les bij Lilya Umnova, Tatiana Samouil en Leonid Kerbel. In 2015 behaald ze haar Master diploma aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Yossif Ivanov met de grootste onderscheiding voor viool.  

Fien werd verschillende keren laureaat op wedstrijden in België ('Jong-Tenuto', 'Jonge solisten aan Zee' en 'Dexia Classics') alsook in het buitenland.

‘YoTaM’, de vzw ter ondersteuning van jonge talentrijke musici, de stichting ‘Inspiratum’  en de stichting ‘Robus’ selecteerden Fien Van den Fonteyne om deel uit te maken van hun project. 

In 2001 en 2002 behaalde Fien de '1ère Médaille à l'unanimité avec les félicitations du Jury'  op het internationale 'UFAM’-concours te Parijs en kreeg zij de 'Eerste Prijs' op het 'Fontys Concours voor Jong Muziek Talent' te Tilburg (NL).

In 2013 werd zij laureaat van de internationale Elski competition in Minsk (Wit-Rusland) en in 2015 werd zij geselecteerd voor de Koningin Elisabethwedstrijd. Voor deze uitzonderlijke gelegenheid kreeg zij van de bekende luthier uit Londen, Florian Leonhard, een Guarneri del Gesù (Cremona 1735) in bruikleen.

Reeds vroeg ontdekte Fien haar liefde voor kamermuziek. Sinds 2003 nam ze  vrijwel elke zomer deel aan de internationale kamermuziekstage 'Musica Mundi'. Sinds 2014 maakt ze deel uit van de ‘Young Faculty Members’. 

In 2011 richtte ze samen met pianist Florestan Bataillie en haar zus Riet (cello) het pianotrio 'Impression' op. In 2015 wonnen ze de Eerste Prijs, de Jong Talent Prijs van Omroep MAX en de Publieksprijs op de internationale Storioni Toonzaal prijs. Zij treden op in België maar worden ook vaak gevraagd in het buitenland.

Fien volgde masterclasses bij gerenommeerde muzikanten en vioolpedagogen zoals Miguel Negri, Tatiana Samouil, Maxim Vengerov, Renaud Capuçon en Pierre Amoyal alsook bij verschillende strijkkwartetten.

Als soliste trad zij reeds op met onder meer Brussels Philharmonic, het Symphonieorkest van het Koninklijk Conservatorium Brussel, het Brussels Chamber Orchestra,  het Nationaal Orkest van België (NOB) en the Symphony Orchestra of the Republic of Belarus.

Sinds 2017 speelt Fien mee als vast lid van het Symfonieorkest Vlaanderen.

Zij geeft ook de lessen viool en vioolinitiatie in de academie van Dendermonde.

 

Eline Pauwels (2e viool) begon viool te spelen op haar vierde. In 2007 studeerde ze met grote onderscheiding af aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen in de klas van Dejan Mijajev en Francis Reusens. Nadien volgde ze nog diverse masterclasses bij Stephan Picard, Alexei Barcevitch, Viktor Tretyakov, e.a. en nam ze deel aan verschillende zomerfestivals. 

Eline is sinds vorig jaar vast verbonden als tuttist 2e viool bij het Brussels Philharmonic.

Daarnaast is ze vaste waarde bij Sinfonia Rotterdam (NL) en European Union Chamber Orchestra (GB), beide kamerorkesten met internationale actieradius. Bij de laatstgenoemde speelde ze recent geleden als soliste in Engeland. Ze heeft geremplaceerd bij diverse orkesten in Vlaanderen en Nederland, zoals Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic  en Het Gelders Orkest. Ze is tevens actief als kamermuzikante in diverse projecten en lid van het Kwartz Strijkkwartet. Zij nam onder meer kamermuziek van Robert Groslot op cd op. Het resultaat was de cd Painting Curves die van het webmagazine Klassiek Centraal een award kreeg... 

Naast Brussels Philharmonic en kamermuziek opnames behoren ook studio-opnames tot haar bezigheden.

 

Hà thi Ngoc Phung (altviool) speelt altviool bij tal van orkesten als Brussels Philharmonic, Nationaal Orkest van België, Het Kamerorkest, Namur Chamber Orchestra, Brussels Chamber Orchestra, … Naast de concerten en opnames in België, toerde ze uitgebreid door Europa en Azië. 

Ook in de kamermuziekwereld is Ngoc Phung actief, zo werd zij sinds het voorjaar van 2014 lid van het Donnacorda Strijkkwartet met wie ze masterclasses volgde bij onder andere het Prazak Quartet, Quatuor Danel, Artis Quartett en het Kronos Quartet. Naast concerten wordt het kwartet regelmatig gevraagd voor film- en studio-opnames.

 Momenteel is zij als lerares altviool verbonden aan de International School of Brussels. Zelf volgde Ngoc Phung les op het Lemmensinstituut waar zij naast haar Master in de Muziek nog een Master in de Kamermuziek behaalde. Dit seizoen zal ze met een nieuw pianokwartet begeleid worden voor repertoirestudie aan het Orpheus Instituut te Gent.

Hà thi Ngoc Phung speelt op een vroeg 18e eeuwse altviool met een boog van Friedrich Glass.

 

Herlinde Verheyden (cello)begon haar cellostudie op elfjarige leeftijd bij Viviane Spanoghe en studeerde verder bij Peter Devos aan het Stedelijk Conservatorium te Leuven.

In 1998 werd ze laureate van Axion Classics, de nationale wedstrijd voor muziek en woord van Belfius.

Ze zette haar studies verder aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen waar ze les kreeg van France Springuel. Daarnaast volgde ze masterclasses in binnen- en buitenland bij o.a. Marie Hallynck, Gavriel Lipkind en Vladimir Perlin.

Nadien studeerde ze barokcello bij Bernard Woltèche en Hervé Douchy.

 Als barokcelliste speelt ze in orkesten als Collegium Ad Mosam, Il Fondamento, Les Agrémens en The Antwerp Baroque Orchestra.

Herlinde is vooral actief op het vlak van kamermuziek en maakt deel uit van volgende ensembles: Kwartz Strijkkwartet, Tirzah Quartet (muziek van John Zorn), amuZe-gueule, Bourdon Collectief, Euterpe Baroque Consort en RedHerring.

Ze is tevens lerares cello aan de Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs te Antwerpen. 

 

<
>
x