vtbkultuur Sint-Denijs-Westrem

Sint-Denijs-Westrem

Mechelen: daguitstap met de trein

Bezoek aan Hof van Busleyden, lunch in het Anker, stadswandeling via Begijnhofhuisjes naar Gerechtshof.

Datum: 18/07/2019
Uur: 10:00
Plaats: Mechelen
Adres: Frederik van Merodestraat 65, 2800 Mechelen
Prijs leden: later te bepalen
Prijs niet-leden: later te bepalen
Type: Evenement

Het Hof van Busleyden is een van de prachtige gebouwen in Mechelen daterend uit het begin van de zestiende eeuw. Het werd opgetrokken voor Hieronymus van Busleyden. Als humanist koos hij voor de nieuwe renaissancestijl. Zwaar geteisterd tijdens Wereldoorlog I onderging het gebouw een grondige restauratie tijdens de jaren 1930. Het Hof van Busleyden werd recent verbouwd tot een hedendaags stadsmuseum.

Treed binnen in dit groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Stap in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More.

 De Besloten Hofjes behoren tot de absolute hoogtepunten in de collectie van Museum Hof van Busleyden. Deze retabelkasten werden in de eerste helft van de 16de eeuw gemaakt door de Gasthuiszusters-Augustinessen van Mechelen. Zij zijn uniek in hun soort. Nergens ter wereld vindt men een dergelijk grote verzameling van Besloten Hofjes. Maar ze zijn ook erg kwetsbaar en de diversiteit aan materialen in de hofjes maakt het bewaren ervan niet altijd makkelijk.

We gebruiken de lunch in brouwerij Het Anker.

Na de middag volgt een bezoek aan de stad met een  ROC gids : van de Begijnhofhuisjes naar het Gerechtshof.

<
>
x