vtbkultuur Sint-Denijs-Westrem

Sint-Denijs-Westrem

Het gezin van Paemel

in het nieuwe CC Leietheater te Deinze, deze klassieker van Cyriel Buysse met Jo De Meyere in een glansrol.

Datum: 29/09/2019
Uur: 14:30
Uur van samenkomst: 14:00
Deuren open: 14.00
Plaats: CC Leietheater
Adres: Brielstraat 2, 9500 Deinze
Prijs leden: € 17,50
Thema: Literatuur
Type: Podiumactiviteit - concert
Beschikbare plaatsen: 13

Opener CC Leietheater Deinze

Het Gezin van Paemel

Het theatergezelschap "De Kwelm" geeft een reeks voorstellingen van: "Het gezin van Paemel" van Cyriel Buysse. Hans Van Cauwenberghe regisseert en Jo De Meyere speelt boer Van Paemel.

 

‘Z’hên op ’t volk geschoten, moeder.’

Met deze fenomenale openingszin start het meeslepende relaas van het gezin Van Paemel. Dit Vlaams boerengezin gaat begin 20ste eeuw gebukt onder armoede en wordt vernederd door de adel, tevens pachtheren van het erf. De kinderen Van Paemel leggen zich niet zomaar neer bij dit armtierig bestaan. Ze zijn jong en bruisen dan ook van levenslust. Dochter Cordule legt het aan met de vrijbuiter Masco, zoon Eduard is socialist en strijdt tegen sociaal onrecht in de stad. Ook de andere kinderen zoeken een nieuwe toekomst. Voor boer Van Paemel is er geen uitweg, ‘wirken, nondedzju! tot da’k ‘r bij valle’ is de kern van zijn leven.

In de Oostvlaamse streektaal komen de kleurrijke personages tot leven. Jo De Meyere, misschien wel de allerbeste Vlaamse acteur, realiseert één van zijn grootste dromen en speelt de boer met een vastberadenheid en naturel alsof hij in een boerenkiel geboren is. De amateurs/liefhebbers uit Deinze en omstreken die deel uitmaken van de cast zetten stuk voor stuk sterke figuren neer. Met deze opener zet het Leietheater zich meteen op de culturele kaart.

 

 

 

 

<
>
x