vtbkultuur Sint-Denijs-Westrem

Sint-Denijs-Westrem

Friesland

In 500 v.C. koloniseerden de Friezen de kustmoerassen van Noord-Nederland. Het zijn geen Nederlanders, nog minder ‘Hollanders’, het zijn en blijven Friezen. In 5 dagen verkennen we dit eigenwijze volk en hun schitterende steden, Leeuwarden, Sneek en Drachten en breiden onze tocht uit naar de meest noordelijke provincie, Groningen.

Datum: 11/09/2018 tot 15/09/2018
Plaats: parking Carrefour, kant benzinestation
Prijs leden: 2 pk € 650 suppl 1 pk €150
Prijs niet-leden: 2 pk € 670 suppl 1 pk € 150
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

Fryslan, ‘it beste lan fan d’ierde’

 

5-daagse Culturele reis naar Friesland en Groningen

 

Dinsdag 11 tot zaterdag 15 september 2018

 

 

Dag 1    Vanuit Gent gaat onze reisweg over Bergen op Zoom naar Rotterdam en Gouda (MM) en verder via Amsterdam over de afsluitdijk naar Harlingen en Leeuwarden.                            (368 km)

 

Dag 2    Vandaag bezoeken we Drachten, het stad-dorp met het merkwaardige Museum Dr8888, gevestigd in een oud klooster, met werk van “De Stijl” kunstenaars (kunststroming van Mondriaan en Dadaïsme) en trekken dwars door het weidse landschap met typische boerderijen, grachten en meren naar Sneek, een verzand en ingepolderd middeleeuws stadje, waar we het scheepvaartmuseum en de jeneverbottelarij van Weduwe Joustra bezoeken. Het middagmaal nuttigen we in een Friese boerderij.

 

 Dag 3   We ontdekken de historische kern van Leeuwarden, ten tijde van de Romeinen ontstaan op terpen aan een ingepolderde inham van de Middelzee. Vrije lunch. De namiddag slenteren we door Franeker dat het onderspit moest delven tegen Leeuwarden als hoofdstad en zijn universiteit door Napoleon zag sluiten. Zijn schitterende historische kern kon deze echter niet vernietigen. In het nabijgelegen Marssum bezoeken we het Poptaslot, een 15de-eeuwse woonstede van een adellijk geslacht dat na een rusthuis voor armlastige vrouwen thans een uniek museum en een tuin in Friese landschapsstijl herbergt. Aansluitend wandeling door Leeuwarden.

 

 Dag 4   Onze vierde dag is gewijd aan Groningen, provincie en stad. Door weidse, variërende landschappen, met kapitale herenboerderijen – Borgen – waar we een typische lunch voorgeschoteld krijgen en kleine arbeidershuisjes, rijden we naar “De Stad”, die ooit als de facto stadsstaat deel uitmaakte van het Noord-Duitse Hanzesteden netwerk en haar grootsheid heden ten dage nog uitstraalt in de machtige Martinikerk, het provinciehuis en het markante Groningen Museum.

 

 Dag 5   De laatste dag doen we nog Bolsward aan, dat in 1455 van Filips de Goede stadsrechten kreeg, één van de Hanzesteden werd en een uniek rococo stadhuis bezit. Via Workum – Jopie Huisman Museum – Hindelopen – de op één na kleinste stad van Friesland met slechts 870 inwoners aan het IJsselmeer – naar de vestingstad Sloten (MM) – de kleinste stad – thans opgeslorpt door de gemeente ‘De Friese Meren’, naar Lelystad, de hoofdstad van de provincie Flevoland, ontstaan door de derde inpoldering van de Zuiderzee. Via Utrecht, Breda en Antwerpen naar Gent.

 

Reisleiding: Prof. Dr em. Frans-Jos Verdoodt; emeritus-hoogleraar aan de hogescholen van Gent, Utrecht en Leiden. Zijn liefde voor de Nederlandse geschiedenis en cultuur is onovertroffen en vooral Friesland doet zijn hart vlugger slaan.

  

Hotel : Westcort WTC in Leeuwarden

Prijs:   

 • Tweepersoonskamer half pension: leden 650 € , niet-leden 670 €
 • Eenpersoonskamer supplement van 150 € 

  

Inbegrepen:

 • vervoer heen en terug met luxe autocar van Carolus Sky view-class
 • audiofoons gedurende de hele reis
 • hoteldiensten halfpension: ontbijtbuffet en ’s avonds driegangendiner met bediening aan tafel
 • lunch in Gouda, Friese Boerderij en Borg Verhildersum
 • reisleiding door Prof. Em. Frans-Jos Verdoodt, ROC-Reisleider
 • fooi voor de chauffeur

 

Niet inbegrepen:

 • toegangen voor de bezienswaardigheden, voorzie een budget van … ( prijzen nog niet allemaal gekend )
 • persoonlijke uitgaven
 • dranken aan tafel en overige maaltijden
 • bijstands- en annuleringsverzekering

 

Inschrijven 

 

 

<
>
x