Cultuursmakers

Sint-Denijs-Westrem

DE WERELD NA 1945. EEN OVERZICHT VAN DE INTERNATIONALE POLiTIEK

Lezing door Professor Emeritus Frans-Jos Verdoodt

Datum: 17/02/2016 tot 01/01/1970
Uur: 14.30u.
Deuren open: 14u.
Plaats: Reis- en opleidingscentrum Kortrijksesteenweg 733 9000 Gent
Prijs leden: VOLZET
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing
Beschikbare plaatsen: 35
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Groot-Brittannië (Churchill), de USSR (Stalin) en de Verenigde Staten van Amerika (Roosevelt) waren de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog.

 

In Jalta (op de Krim), Potsdam (nabij Berlijn) kwamen zij in de periode februari-mei 1945 samen - De Gaulle (Frankrijk) werd na enige aandringen toegelaten tot daaropvolgende conferenties - om het lot van de grote verliezer (Duitsland) te bepalen én om hun wederzijdse geopolitieke invloedssferen vast te leggen over de wereld.

 

De VSA en de USSR verdeelden daar in feite de macht en de invloed over de wereld onder elkaar. Groot-Brittannië en Frankrijk mochten weliswaar een hap nemen uit het bezette Berlijn en vrijelijk hun atoomarsenaal vestigen, maar de grote wereldspelers waren zij niet langer.

 

De USSR liet de Muur van Berlijn bouwen (tussen de USSR-zone en de Westerse zones - VSA, GB en Frankrijk), en het optrekken van het IJzeren Gordijn optrekken (tussen het westerse wereld omheen de VSA en de marxistische satellietstaten en bondgenoten van de USSR). De VSA en de Westerse bondgenoten richten daarop de NAVO op en van de weeromstuit ontstond aan de “overzijde” het Pact van Warschau).
Daardoor ontstond een scherpe duale opdeling van de wereld tussen de marxistische wereld en de Westerse wereld, telkens met hun bondgenoten in de rest van de wereld (Midden-Oosten, Azië, Afrika, Midden Amerika). Men duidt die toestand meestal aan als de Periode van de Koude Oorlog.

 

Na de val van de Muur en het slopen van het IJzeren Gordijn  (1989) en het verdwijnen van de USSR (1991), palmde de Westerse wereld - via de uitbreiding van de EU en de NAVO -systematisch de landen in die vroeger tot de marxistische wereld hadden behoord. Tot grote frustratie van Rusland, dat de USSR had opgevolgd als wereldmacht.

 

Intussen ontwikkelde zich een nieuw spanningsveld dat tussen de “Heilige Oorlog” (Jihad) van de radicale islam en de westelijke wereld. Daarenboven ontwikkelen zich buiten die Westerse wereld enkele nieuwe economische grootmachten, de zogenaamde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). 

 

Ook de strijd om de grote energiebronnen (olie en aardgas) liep als een rode draad doorheen al die mondiale spanningen. 

 

Deelnameprijs € 12

 

 

<
>
x