Cultuursmakers

Sint-Denijs-Westrem

A Belgian Passage to China (1870-1930)

Lezing & webinar door Johan Mattelaer

Datum: 29/04/2021
Uur: 14:30
Plaats: ROC reis- en opleidingscentrum
Adres: Kortrijkse steenweg 733, 9000 Gent
Prijs niet-leden: € 12
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Johan Mattelaer, uroloog op rust, heeft zich in de loop der jaren tot een veelzijdig auteur ontpopt. In volle coronacrisis publiceerde hij een verrassend boek over de rol van ons land in het China van de late Qing-dynastie en de jonge Republiek. Dr. Mattelaer baseerde zich hiervoor op het handgeschreven dagboek en de foto’s van de Gentse ingenieur François Nuyens, die in 1905 naar Tianjin trok, waar hij een elektriciteitscentrale bouwde en een voorname rol speelde in de aanleg van een tramnet. Hij was een van de vele Belgen die in die tijd meewerkten aan de bouw en de exploitatie van trein- en tramlijnen in het traag moderniserende China. Het dagboek van Nuyens, netjes neergepend en mooi geïllustreerd, is beslist een interessante bron voor onze kennis van het leven in China aan het begin van de 20ste eeuw, waarvan ook de Gentse artsen Philippe en Adolphe Spruyt getuigden met ongeveer 1200 foto’s op glasplaat en een collectie kunstvoorwerpen die nu gedeeltelijk in het Gentse STAM geconserveerd wordt. Het verhaal van Dr. Mattelaer zal menig China-reiziger boeien.

Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 29 april 2021
  • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent / Via ZOOM
  • Aanvang: 14.30 uur
  • Deelnameprijs: € 12
  • Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be (met juiste vermelding van de naam van de deelnemer) en 12 EUR te storten op de rekening van ROC vzw BE39 4460 2458 7119 met vermelding "Webinar Passage to China”. Opgelet: omwille van de verstrengde coronamaatregelen gaat de lezing NIET door in het ROC. De lezing gaat volledig door via ZOOM. Voor de webinar hoeft u niets te installeren. U krijgt ca. 1 uur voor de lezing een link doorgestuurd waarmee u de lezing kan volgen op uw PC, laptop of tablet. 
  • Uitgesteld relais: deze webinar wordt ook opgenomen; alle ingeschrevenen ontvangen kort na de lezing een link waarmee ze deze  kunnen herbekijken.

<
>
x