vtbkultuur Singlesvereniging Soltero

Singlesvereniging Soltero

Over spijs en drank in een abdij

Wie over spijs en drank in een abdij spreekt, denkt bijna vanzelfsprekend aan kaas en bier. Was dit ook zo in de Gentse Sint-Pietersabdij. Normaal was er na het bezoek aan de abdij een bezoek aan de Gentse Feesten gepland. Net als bij veel andere evenementen steekt duivelse Corona hier ook een stokje voor. Het alternatief is een maaltijd bij De Abt en een wandeling in de feestloze binnenstad.

Datum: 25/07/2020
Uur: 14:30
Plaats: Sint-Pietersabdiji
Adres: Sint-Pietersplein , 9000 Gent
Prijs leden: 14,5
Prijs niet-leden: 17
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Spijs en drank in een abdij. Het doet me terug denken aan de sobere maaltijden tijdens Broederlijk Delen op school. Bij een groep mensen die sober en eenvoudig willen leven, verwacht ik dat hun voeding vrijwel hoofdzakelijk uit water en brood of puree en soep bestaat.
En anderzijds, abdijbier, en trappistenbier in het bijzonder, behoren tot de betere bieren. Misschien wel de beste bieren wereldwijd. Hoeveel keren werd de Trappist uit West Vleteren al tot het beste bier uitgeroepen? En een kaasplank zonder een stukske paterskaas is als een café zonder bier. Zijn kloosterlingen dan toch Bourgondiërs?
Op zaterdag 25 juli komen we het te weten. Dan leert een gids ons in de Gentse Sint-Pietersabdij over de eetgewoonten van middeleeuwse kloosterlingen. De eerste monniken betraden ergens in de 7° eeuw de abdij, de laatste monniken werden in 1796 uit het klooster verdreven.
Niettegenstaande de monniken reeds lang verdwenen zijn, leeft de wijncultuur in de abdij nog verder. In de tuin werd de wijngaard heraangelegd en de Wijnmetersgilde maakt met de jaarlijkse druivenoogst een frisse wijn. Het bezoek wordt dan ook met een glaasje wijn (of een alcoholvrij druivensapje) afgesloten.
Na ons aperitiefje verlaten we de abdij en stappen naar De Abt. Een kilometertje verder, op een steenworp van de Sint-Baafskathedraal, heeft hij voor ons een tafel gedekt. Na het stillen van onze honger en het lessen van onze dorst verkennen we verder wandelend de Gentse binnenstad. De duivelse corona zorgt ervoor dat we geen enkele feestvierder tegenkomen. In principe moet het ons weinig moeite kosten om de dag op één of ander terras af te sluiten. 

Tijdsschema

14u 30 Verwelkoming deelnemers op Sint-Pietersplein
15u Start gidsbeurt Sint-Pietersabdij
17u Einde gidsbeurt Sint- Pietersabdij
17u 15 Start wandeling naar restaurant De Abt (https://www.deabt.gent/)
17u 45 Aankomst restaurant De Abt
19u 15 Vertrek restaurant De Abt en vervolg wandeling
20u 30 Einde wandeling en afsluiten op een terrasje

Inschrijven

* Schrijf voor 18 juli 14,5 € (leden) of 17 € (niet-leden) over naar rekeningnummer “BE65 3631 1331 1396 (BIC BBRUBEBB)”, op naam van “Soltero” met vermelding “ACT/Gent/resto:ja/nee/GSM-nummer”.
* Bij de inschrijvingen hebben leden tot 1 juli voorrang.
* De Abt heeft slechts plaats voor “12 apostelen”, aarzel niet om je in te schrijven als je mee wilt gaan eten, de prijs van het gekozen gerecht is bijkomend te betalen
* Belangrijk: recuperatie van het inschrijvingsgeld bij annulatie na de inschrijvingsperiode is mogelijk tot 3 dagen voor de activiteit.

Meebrengen

Een mondmasker, misschien niet overal verplicht, maar wel aan te raden vermits we allen uit
verschillende bubbels komen

Meer info

Alain Deraedt – 0472 611 236 – soltero@vtbkultuur.b

<
>
x