vtbkultuur Singlesvereniging Soltero

Singlesvereniging Soltero

Geutelingen proeven

Op de activiteit sluiten we aan bij een georganiseerde wandeling van een wandelclub. We verkennen de streek ten noordwesten van Brakel en proeven er van een geuteling, een plaatselijk gerecht.

Datum: 26/01/2019
Uur: 13:30
Plaats: Elst (Brakel)
Adres: Ommegangstraat 3, 9660 Elst (Brakel)
Prijs leden: 2
Prijs niet-leden: 2
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Wandeling of fietstocht

Inleiding

Een fabeltje vertelt dat tijdens de Spaanse bezetting in de zestiende eeuw de voorraad maïs van de soldaten op raakte. Bijgevolg konden ze geen verse tortilla's meer bereiden. De lokale bevolking kreeg de opdracht om met tarwebloem tortilla's te bakken. En zo werd de geuteling geboren...

Volgens een andere legende werden de geutelingen voor de pelgrims gebakken. Pelgrims die de heilige Apollonia kwamen aanbidden om van hun tandpijn af te geraken of van tandpijn gespaard te blijven. Na verloop van tijd groeide er een traditie om in het begin van ieder jaar geutelingen te bakken. Deze gewoonte stierf rond de jaren dertig uit. Op het einde van vorige eeuw flakkerde deze traditie echter opnieuw op. Ondertussen ontving de geuteling de titel van erkend streekprodukt.

De jaarlijkse geutelingenkermis vindt op de eerste zondag na 9 februari plaats. Sinds 2018 organiseert de wandelclub "De Randstappers" op de laatste zaterdag van januari de geutelingendorptocht. Tijdens deze wandeltocht staan het ovenmuseum, de Apolloniakapel en -kerk centraal. En natuurlijk ook geuteling, waarvan iedere deelnemer aan de wandeling er ééntje mag proeven.

Programma

13u 30   samenkomst in de vertrekzaal (Feestzaal Ter Elst - Ommegangstraat 3 - 9660 Elst) en inschrijving wandeltocht

13u 45   start wandeltocht
                 de sportievelingen wandelen 12 kilometer
                 de recreatievelingen stappen 6 kilometer

17u       einde wandeltocht en samenkomst beide groepen + proeven geuteling

17u 30  transfer naar het restaurant

18u      avondmaal in het restaurant (facultatief)

Inschrijven

Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar info@soltero.be en vermeld in het onderwerp "Geutelingen + resto : ja/nee + gsm-nummer". Inschrijven kan tot woensdag 23 januari 2019.

Meer info nodig ?

Contacteer het nummer 0472 61 12 36 (Alain) of stuur een berichtje naar info@soltero.be.

 

 

<
>
x