vtbkultuur Roeselare Rolarius & Anders op Stap

Roeselare Rolarius & Anders op Stap

Leesclub Roeselare - Izegem

 

Onze afdelingen omvatten ook een echte, hechte leesclub onder leiding van Lil Matthys.

De clubleden komen geregeld samen in lokaal 'Knipoogje' - Kokelarestraat 5 te Roeselare - Samenkomst 19.15 u om dan goed te kunnen starten om 19.30 u.

  

Hierbij het programma voor 2021

 

 • woensdag 15 september 2021 :

 • ' De Reiziger ' van Alexander Ulrich Boschwitz

   

  DE SCHRIJVER  -  ULRICH ALEXANDER BOSCHWITZ

  Ulrich Alexander Boschwitz (1915-1942) werd geboren in Berlijn. Hij was de zoon van een welgestelde Berlijnse zakenman, een volledig geassimileerde, zelfs tot het protestantisme bekeerde jood.
  Met zijn moeder emigreerde hij in 1935, direct na afkondiging van de Neurenbergse rassenwetten, naar Zweden, een jaar later naar Noorwegen(Oslo).
  In 1937 publiceerde hij zijn eerste, succesvolle roman “Menschen neben dem Leben” in het Zweeds(Bonnier , Zweden).
  Daarna woonde hij in Parijs, België en Luxemburg om in ’39, toen hem ook daar de grond onder de voeten te heet werd, naar Engeland te vluchten; Ondanks zijn joodse achtergrond werd hij kort geïnterneerd op het eiland Man en vervolgens verscheept op het roemruchte schip HMT Dunera naar Australië, waar hij in een kamp voor ‘enemy aliens’ terechtkwam.
  In 1942 mocht Boschwitz terugkeren naar Engeland, maar werd het schip M.V. Abosso getorpedeerd en kwam Boschwitz, met 41 anderen, op 27-jarige leeftijd om het leven,

  Deze biografische gegevens zijn voor een goed begrip van het boek.

    

  HET BOEK  -   DE REIZIGER

   
  De reiziger is een aangrijpende roman over een joodse man, Otto Silbermann, die in 1938 weet te ontsnappen aan de nazipogroms, maar daardoor alles verliest: zijn bezittingen, zijn waardigheid en uiteindelijk ook zijn verstand. Hij vlucht van stad naar stad om aan zijn achtervolgers te ontsnappen - van Berlijn naar Hamburg, van Nürnberg naar Aken. Hij verblijft wekenlang in treinen, wetende dat hij in de val zit, maar blijft desondanks geloven in het goede in de mens. Zelfs wanneer hij, gek geworden van angst, opgesloten wordt in een inrichting, blijft hij aan dat idee vasthouden.
   ****
  Gevoelens van woede, vijandigheid, bedroefdheid en machteloosheid borrelen tijdens het lezen op. De reiziger is een levensecht verhaal, neergeschreven op een dan wel trage, maar toch bijzonder overtuigende wijze.
   ****
  Recensie(s) - Die Zeit:
  ''De roman van Ulrich Alexander Boschwitz uit de jaren dertig is zowel bijzonder actueel als tijdloos'' –
   
   

 

 • woensdag 17 november 2021 :      '  Judas ' van Amos Oz 

Jeruzalem, de winter van 1959. Sjmoeël Asj besluit zijn studie (en zijn scriptie waarin hij zich vooral zou richten op de rol van de mysterieuze Judas) af te breken. In diezelfde tijd verlaat zijn vriendin hem en blijkt dat zijn ouders hem niet meer financieel kunnen ondersteunen. Sjmoeël heeft er genoeg van en wil Israël verlaten, maar dan ziet hij een advertentie die hem de mogelijkheid geeft om toch te blijven, ook al mag hij niemand vertellen waar hij is.Hij komt terecht in het huis van een oude man, Gersjom Wald. ’s Avonds laat leest Sjmoeël hem voor; ze praten over het zionisme en het conflict tussen de joden en de Arabieren. Ze praten, kortom, over God en de wereld. In het huis van de oude man ontmoet Sjmoeël ook de ondoorgrondelijke Atalja Abarbanel. Direct is hij van zijn stuk gebracht door de schoonheid en ongenaakbaarheid van deze vrouw. Langzaam weet hij het geheim van de relatie tussen Gersjom en Atalja te ontrafelen.
In Judas keert Amos Oz terug naar de omgeving van zijn meest succesvolle en geliefde boeken: het Jeruzalem van halverwege de twintigste eeuw. Judas is een verhaal over liefde en volwassen worden, waarin Oz op openhartige en moedige wijze het thema verraad verweeft. Net als in Een verhaal van liefde en duisternis combineert Oz zijn persoonlijke visie op historie en heden van Israël met een meeslepende plot en een schitterende stijl

 

 

Contact: Lil Matthys - lil.matthys@outlook.com  - 051 21 12 02  - 0473 19 78 12

<
>
x