vtbkultuur ProMusica²

ProMusica²

20190217 - Duo Massa & Massa

 
Luciano Massa werd geboren in Argentinië en groeide op in de stad La Plata. Hij volgde klassieke gitaarstudies bij Jorge Gordillo aan het Gilardo Gilardi-conservatorium en vervolgde daarna zijn studie aan de Facultad de Bellas Artes - Universidad Nacional de La Plata, waar hij cum laude afstudeerde als professor klassieke gitaar. Tegelijkertijd volgde hij een trainingsperiode van zes maanden in Montevideo (Uruguay) met Abel Carlevaro in 2000 en 2001. Luciano Massa deed ook cursussen bij Victor Villadangos, Eduardo Fernández en Eduardo Isaac in Buenos Aires en Paraná.

In Argentinië startte hij een carrière als uitvoerend artiest en gitaarleraar en gaf hij solo-gitaarconcerten en kamermuziekconcerten in verschillende steden. Als docent werkte hij voor de Facultad de Bellas Artes - Universidad Nacional de La Plata, docent Klassieke gitaar en muziekgeschiedenis (2005-2010). Luciano Massa speelt sinds 2008 ook in het buitenland, in verschillende landen zoals Spanje, Nederland, Zwitserland en België. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om op verschillende festivals te spelen, zoals het Festival de Guitare de Nendaz (Zwitserland), Festival guitarras del mundo (Argentinië), Andiamo Festival -Festival van Vlaanderen (België), Wichelen Festival (België).

In 2008 en 2010 nam hij deel aan de Masterclasses die in Duitsland werden aangeboden door David Russell, Pavel Steidl, Aniello Desiderio, Hubert Käppel, Gerhard Reichenbach en Eduardo Fernández (Iserlohn, Erlbach), evenals de Masterclasses die in Spanje werden aangeboden door José Luis Rodrigo ( Santiago de Compostela).

Hij ontving ook verschillende beurzen en prijzen in Argentinië en Spanje:
- Premio Joaquín V. González (Universidad de La Plata - Municipalidad de La Plata), Argentinië
- Beca Nacional (Fondo Nacional de las Artes), Argentinië
- Beca Música en Compostela, Spanje

In 2008 publiceerde Luciano Massa in Argentinië zijn eerste album met muziek van Jan Logy, Francisco Tárrega, Walter Heinze, Héctor Ayala en Carlos Moscardini. In 2019 brengt Luciano Massa zijn tweede soloalbum uit, opgenomen in Baros Records, een prestigieus klassiek gitaarlabel opgericht in Eslovenia.

In 2010 verhuisde Luciano Massa naar Gent, België, om klassieke gitaarstudies te volgen aan het Koninklijk Muziekconservatorium van deze stad, waar hij zijn Master Diploma in Klassieke Gitaar behaalde in de klas van Johan Fostier en Yves Storms. Sindsdien woont Luciano Massa in België, waar hij momenteel zijn concertcarrière combineert met lesgeven. In België vond Luciano Massa ook een grote bron van inspiratie in de lessen en adviezen die hij ontving van Hughes Kolp (Luik) en Mikhail Bezverknhi (Gent).

De interesses van Luciano Massa gaan van Renaissance tot XXIth Century Music, inclusief jazz, tango en Argentijnse volksmuziek. Ook is hij vaak betrokken bij verschillende kamermuziekprojecten die samen met zijn zuster Eugenia (altviool) spelen, of ook in duo met Omar Massa (bandoneon), Rubén Minguez (gitaar) en Robin Van Heghe (viool).

Luciano Massa geeft momenteel klassieke gitaar aan de Kunstacademie van het GO !, Gent en is oud-leerkracht van Pro Musica.
 
Omar Massa is een bandoneon speler, componist en arrangeur uit Buenos Aires - Argentinië, gevestigd in Europa sinds 2016.

Door critici beschouwd als een expert op Astor Piazzolla's muziek - waarvan hij het werk interpreteerde vanaf de leeftijd van zes jaar - was Omar vaak de verbindende brug tussen klassieke muziek en Argentijnse tangomuziek.

Hij trad op en nam deel aan projecten met internationaal gerenommeerde artiesten zoals Placido Domingo, Eugene Kohn (dirigent van Maria Callas, Luciano Pavarotti), Bruno Delepelaire (1e cellist soloist, Philharmonie Berlijn), Tomasz Tomaszewski (concertmeester, Deutsche Oper Berlin), Máté Szücs (1st Viola soloist, Berlin Philharmonic), Markus Däunert (Concertmaster & mede-oprichter van Mahler Chamber Orchestra van Claudio Abbado) en Janne Saksala (1st Double Bass solist, Berlin Philharmonic).

Omar is een pionier in het nemen van zijn instrument in concertzalen om werken uit het academische repertoire te spelen, met name die uit de Europese en Latijns-Amerikaanse barok.

Als solist trad hij op met symfonieorkesten en kamermuziekgroepen zoals het Asturias Symfonie Orkest, het Roemeens Nationaal Radio Orkest, het Buenos Aires Philharmonic, het Moldova Philharmonisch Orkest, het Biel Solothurn Symfonie Orkest, het Filharmonisch Stat Sibiu, het Brasov Philharmonic, het Kamerata Kronstadt onder anderen.

Omar speelde op verschillende belangrijke locaties, zoals het Lincoln Center (New York), de National Concert Hall (Dublin), het Colon Theatre (Buenos Aires), het Paleis voor Schone Kunsten (Mexico DF) en het George Enescu Festival (Boekarest) .
Omar-Massa-portret-Bandoneon-player.jpg

Als componist schreef hij verschillende werken, waaronder zijn 'Suite Patagonia' en 'Concertango' in première gingen in het Kamermuziekseizoen van het Paleis voor Schone Kunsten van Mexico in 2013.

Omar werd genomineerd voor de Gardel Music Awards 2014 (belangrijkste prijs in de platenindustrie in Argentinië) voor zijn CD 'Tribute to Piazzolla' en 25 jaar na de dood van Astor Piazzolla (2015) nodigde zijn familie hem uit om de bandoneon van Piazzolla te spelen .

Naast zijn artistieke inspanningen, heeft Omar cursussen en masterclasses gegeven over bandoneon en over de muziek van Astor Piazzolla aan universiteiten over de hele wereld. Zijn tournées zijn door het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken uitgeroepen tot 'Cultureel en artistiek belang voor het land Argentinië'.
Programma

Omar & Luciano Massa brengen muziek van barok tot tango (solo en duetten).
 

<
>
x