vtbkultuur Peer

Peer

Soester Börde

3-daage Cultuurtrip naar Bad Sassendorf, Soest en de Möhnesee in Westfalen (Duitsland)

Datum: 28/09/2018 tot 30/09/2018
Plaats: Bad Sassendorf
Adres: Salzstrasse 5, 59505 Bad Sassendorf (Duitsland)
Prijs leden: € 300,00
Prijs niet-leden: € 310,00
Thema: Architectuur
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

Het verlengd weekend brengen we door in het midden van Westfalen (Duitsland), namelijk in de “Soester Börde”, gelegen tussen het Sauerland in het zuiden en het Münsterland in het noorden.

De stad Soest klinkt bij velen bekend als de plaats waar gedurende meer dan 40 jaar Belgische militairen waren gelegerd. We verkennen de stad en verdiepen ons in het leven van de 10de provincie, maar hebben ook aandacht voor het kuuroord Bad Sassendorf en de geschiedenis en natuurpracht van de Möhnesee en z’n stuwdam.

Tijdens de terugreis stoppen we in Essen waar we Villa Hügel van de fabrikantenfamilie Krupp bezoeken.

Reisprogramma

Vrijdag 28 september 2018: Bad Sassendorf

Vertrekkende vanuit Hechtel en via verschillende opstapplaatsen en een koffiestop onderweg, bereiken we tegen de middag Bad Sassendorf. We beginnen ons bezoek met een lichte lunch in Restaurant “An der Rosenau”. Daarna worden we verwacht in de “Westfälische Salzwelten” met museumbezoek. We krijgen er deskundige uitleg over de zoutwinning en de invloeden van zouttherapie op ons lichaam. Vooraleer we de “Sassendorfer Salzspuren” opzoeken, genieten we van een tas koffie met gebak in Café Seidehütte. De wandeling begint aan het museum en eindigt in het kuurpark. Onderweg ontdekken we de gebouwen, pleintjes en kunstwerken die te maken hebben met het lokale zoutgebeuren van deze officieel erkende mineraal- en modderkuurbadplaats.

Na wat vrije tijd is het tijd om in te checken in het hotel. We logeren in het Maritim ****Hotel Schnitterhof, gelegen naast het kuurpark. Zij die willen kunnen gratis gebruik maken van het zwembad. Later schuiven we aan voor het Dinnerbuffet in het hotelrestaurant.

Zaterdag 29 september 2018: Soest

Na het uitgebreid ontbijtbuffet start ons bezoek aan de stad Soest. We bezoeken het “Museum van de Belgische Strijdkrachten in Duitsland (BSD)”. Dit museum is gelegen in de voormalige Belgische kazerne Kwartier Kol SBH Adam. Op meer dan 500 m² museumoppervlakte wordt de bezoeker in de tijd van de Belgisch-Duitse geschiedenis meegenomen. Aan de hand van waardevolle historische voorwerpen en documenten, krijgen we een inzicht in de geschiedenis van beide wereldoorlogen, de naoorlogse periode en in het bijzonder de geschiedenis van de BSD met sterke verwijzingen naar Soest.

In het Brauhaus “Zwiebel” lunchen we onder de vorm van een Bauer-Brotzeit. Daarna gaan we onder leiding van een Nederlandstalige gids de stad Soest bezoeken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze stad zwaar getroffen door bombardementen. Toch is er heel veel hersteld, heropgebouwd of gerestaureerd, zodat Soest nog steeds zijn middeleeuws karakter heeft behouden. Binnen de vestingmuur ligt de oude stadskern met smalle en bochtige straatjes met mooie vakwerkhuizen, historische gebouwen en groene zandsteenkerken. Na de geleide wandeling is er vrije tijd voorzien om op eigen tempo de stad te ontdekken.

s’ Avonds genieten we van een 3-gangen menu in het hotel.

Zondag 30 september 2018: Möhnesee

Na het uitchecken uit het hotel, rijden we richting Möhnesee met de meer dan 100 jaar oude stuwdam. Deze 650 meter lange dam, die tot 42 meter hoog is, ligt in de westelijke hoek van de Möhnesee, nabij het dorp Günne. Het wateroppervlak van ca. 10 km² zorgt voor de watervoorziening van het heel groot gebied, waaronder het Ruhrgebied. In de nacht van 16 op 17 mei 1943 slaagden de geallieerden erin om met speciale zware roterende “rolbommen” de stuwdam te beschadigen. Günne stond onmiddellijk onder water en een paar minuten later stroomde het water binnen in het kilometers verder gelegen Neheim. De balans was zwaar, met meer dan 1200 doden.

We bezoeken het informatiecentrum, waar een gids ons de geschiedenis van de bouw en de technische kenmerken van de “Sperrmauer” zal toelichten. Na de rondleiding is er gelegenheid om over de stuwdam te wandelen en te genieten van het prachtig uitzicht op het meer en het natuurgebied Arnsberger Wald.

Daarna schepen we in aan boord van de MS Möhnesee voor een boottocht van een uur op het meer. Terug aan wal, rijden we door naar Körbecke, voor het middagmaal (3-gangen menu) in het Hotel Haus Griese.

Op de terugweg naar Limburg, maken we een tussenstop in Essen, waar we een nederlandstalige rondleiding krijgen in Villa Hügel. Villa Hügel is een classicistisch landhuis  dat in de jaren 1870-1873 is gebouwd in het stadsdeel Bredeney. De enorme villa werd gebouwd in opdracht van de fabrikantenfamilie Krupp en werd door drie generaties Krupp bewoond tot 1945. De villa heeft 269 ruimtes, 8100 m² woon- en werkoppervlakte en ligt in een 28 hectare groot park op een prominente plek in het Ruhrdal en aan de Baldeneysee.

 

Praktisch:

Deelname: € 300,00 per persoon in een tweepersoonskamer
Supplement éénpersoonskamer: € 50,00. Exclusief voor leden vtbKultuur.
All-in (bus, fooi chauffeur, gebruik audiosysteem, hotel, kuurtaksen, gidsen, entreegelden, boottocht en maaltijden) met uitzondering van dranken en consupties tijdens vrije periodes.

Inschrijving: Voor 15 juli 2018 via e-mail naar peer@vtbkultuur.be of via GSM naar 0473 869985.

Betaling: Na bevestiging van inschrijving, betaling van het voorschot (€ 100,00 pp) op rekening IBAN BE16 0017 5362 1974 van vtbKultuur Peer met vermelding “Soest 2018”.

Onze partner: B&V Reizen – Vergunning C3297

<
>
x