vtbkultuur Peer

Peer

Roubaix - Cassel

3-daagse cultuurtrip naar Roubaix en Cassel in Noord-Frankrijk

Datum: 05/07/2019 tot 07/07/2019
Plaats: Roubaix en Cassel (FRA)
Adres: Avenue Jean Labas 22, 59100 Roubaix (FRA)
Prijs leden: 300
Prijs niet-leden: 300
Thema: Architectuur
Beeldende kunst
Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip
Beschikbare plaatsen: 32

 

 

VOLZET !!!

Het verlengd weekend brengen we door in de regio Nord-Pas-de-Calais in Noord-Frankrijk.

De stad Roubaix is aan een ware metamorfose toe. Groot en welvarend geworden door de textielindustrie, kende het een zware terugval na de Eerste Wereldoorlog. Nu bouwt de stad aan een nieuwe toekomst, steunend op datzelfde industriële verleden. Het vormt met de steden Lille, Tourcoing en Moeskroen één grote stedelijke agglomeratie en maakt deel uit van de Europese metropool Lille en de grensoverschrijdende Eurometropool Lille-Kortrijk-Doornik.

Cassel, gelegen in de Cœur de Flandre (Frans-Vlaanderen), en verkozen in 2018 tot “Village préféré des Français”, is een gezellig dorpje waar “genieten” het motto is. Prachtige uitzichten, gezellige steegjes, smalle straten, unieke estaminets en een nieuw museum in het mooie Hôtel de la Noble Cour (16de eeuw).

Reisprogramma

Vrijdag 05 juli 2019: De Sterhoekhoeve (Anzegem) en Roubaix

Vertrekkende vanuit Hechtel en via verschillende opstapplaatsen en een koffiestop onderweg, bereiken we tegen omstreeks 11:00 uur de Sterhoekhoeve in Anzegem. We beginnen met een rondleiding op deze zuivel- en ijsboerderij, waar we kennis maken met de dagelijkse verwerking van de verse koeienmelk tot hemels hoeve-ijs, duivelslekkere melkdesserten en supergezonde zuivelprodukten. Na de rondleiding en de workshop is het tijd voor een heerlijke hoevepicknick met regionale specialiteiten.

Rond 14:00 uur vertrekken we richting Roubaix, waar we La Manufacture – Het Textielmuseum bezoeken. Tijdens de Nederlandstalige rondleiding, leren we alles over de grote patronen tot de geautomatiseerde Picanol weefmachine. Alle machines zijn bedrijfsklaar en worden ter plaatse in werking gesteld. Begeleid door het geluid van de machines vertelt de gids ons de verhalen over het leven en het werk van de textielarbeiders.

Na het bezoek aan het Textielmuseum, is het tijd om in te checken in het hotel. We logeren in het ****Mercure Lille Roubaix Grand Hôtel, gelegen in het centrum van Roubaix. Zij die willen kunnen daarna nog eventjes de buurt verkennen, met o.a. de Grand Place met het  majestueuze stadhuis en de Saint-Martin kerk. Om 19:30 uur schuiven we aan voor het  avondmaal (3-gangen) in het hotelrestaurant.

Zaterdag 06 juli 2019: Roubaix

Na het ontbijt vertrekken we richting Croix voor een Nederlandstalig geleid bezoek aan Villa Cavrois. Villa Cavrois is één van de beroemdste voorbeelden van moderne architectuur in Frankrijk, toegepast op een privéwoning voor een gezin met zeven kinderen en bijhorend huispersoneel. Als echt hedendaags kasteel, waar klassiek ontwerp gecombineerd wordt met modernistische esthetiek, is het één van de weinig bewaard gebleven gebouwen van de grote architect Robert Mallet-Stevens. Na de rondleiding is nog wat tijd om het park te ontdekken.

Daarna rijden we richting Roubaix centrum, waar we lunchen in “La Grande Brasserie de l’Impératrice Eugénie”, een in Parijse stijl typische ingerichte brasserie.

Na de lunch gaan we richting La Piscine – Musée d’Art et d’Industrie. Het mooiste zwembad van Frankrijk, geopend in 1932, is een uniek en uitzonderlijk museum geworden. We ontdekken er, onder begeleiding van een gids, het bassin met de beeldhouwwerken, de zijdelingse douchecabines met tentoongestelde kunstwerken, schilderijen, keramiek, textielontwerpen, mode, design, ... We vinden er grote namen, zoals Rodin, Picasso, Claudel en Dufy, terug.

Na het geleid bezoek is er vrije tijd om de omgeving van La Piscine en de Avenue Jean Lebas te verkennen of te gaan shoppen in de Outlet Shopping McArthur Glen, gelegen op 15 min wandelafstand.

s’ Avonds genieten we van een 3-gangen menu in het restaurant “Hôtel de France”.

Zondag 07 juli 2019: Cassel

Na het uitchecken , rijden we richting Cassel. Om 10:00 uur worden we opgewacht voor een Nederlandstalige rondleiding in dit typisch Frans-Vlaamse dorp. We ontdekken het op de 176 meter hoge Mont Cassel gelegen dorp met een rijke geschiedenis, gaande over de Romeinen, de Graven van Vlaanderen, de drie veldslagen bij Cassel en het verblijf van maarschalk Foch in zijn hoofdkwartier tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Na de wandeling, gaan we naar restaurant “Le Sauvage” voor een 3-gangen middagmaal.

Na het middagmaal is er tijd om eventjes te kuieren over de Grand Place. Om 15:30 uur starten we ons Nederlandstalig bezoek aan de tentoonstelling “Het Feest en de Kermis in het Vlaanderen van de XVIe en XVII e eeuw” in het . Deze prestigieuze tentoonstelling past binnen het kader van de vele tentoonstellingen en evenementen die het leven van Pieter Breughel de Oude vieren, 450 jaar na zijn dood.

Na het bezoek, vertrekken we richting Limburg, en maken nog een halte langs de autoweg voor een kleine snack.

 

Praktisch:

Deelname: € 300,00 per persoon in een tweepersoonskamer
Supplement éénpersoonskamer: € 50,00. Exclusief voor leden vtbKultuur.
All-in (bus, fooi chauffeur, gebruik audiosysteem, hotel, verblijfstaksen, gidsen, entreegelden, maaltijden, drank) met uitzondering van dranken in het hotel en consumpties tijdens vrije periodes.

Inschrijving: Voor 23 juni 2019  via e-mail naar peter.pholien@telenet.be, peer@vtbkultuur.be of via GSM naar 0473 869985.

Betaling: Na bevestiging van inschrijving, betaling van het voorschot
(€ 100,00 pp) op rekening IBAN BE16 0017 5362 1974 van vtbKultuur Peer met vermelding “Roubaix/Cassel”.

Onze partner: B&V Reizen – Vergunning C3297

 

<
>
x