vtbkultuur Peer

Peer

Het Oostende van James Ensor

Daguitstap naar Oostende met bezoek aan de tentoonstelling "Dromen van Parelmoer"

Datum: 18/05/2019
Plaats: Mu.ZEE
Adres: Romestraat 11, 8400 Oostende
Prijs leden: € 60,00
Prijs niet-leden: € 65,00
Thema: Beeldende kunst
Type: Groepsbezoek

Wie Oostende zegt, zegt James Ensor ... en wie James Ensor zegt, zegt Oostende. De beroemde kunstschilder (1860-1949) en zijn stad zijn nauw met elkaar verbonden. Tijdens deze daguitstap naar Oostende, Stad aan Zee, verdiepen we ons in het leven en het œuvre van deze symbolist en belangrijke vernieuwer van de moderne kunst in België.

Voormiddagprogramma

Na aankomst in Oostende, wandelen we via de jachthaven Mercator, de Kapellestraat en het Wapenplein naar het Ensorhuis. Daar wacht onze gids voor een James Ensorwandeling, waarbij we zijn favoriete plaatsen in de binnenstad zullen ontdekken. Jammer genoeg kunnen we het Ensorhuis, waar hij woonde en werkte, wegens verbouwingen niet bezoeken. De heropening is voorzien voor de zomer van 2019.

Onze wandeling eindigt ter hoogte van De Grote Post. Dit imposante R.T.T.-P.T.T. gebouw werd gebouwd tussen 1947 en 1953, naar een ontwerp van de Gentse architect Gaston Eysselinck, die zich op jonge leeftijd door Le Corbusier liet inspireren. In 2005 besliste het stadsbestuur het postgebouw te kopen en het een culturele bestemming te geven. In december 2012 werd het gebouw officieel geopend als nieuw cultuurcentrum onder de naam “De Grote Post”. Binnenin kan je nog altijd de sfeer van de vroegere postloketten en telefooncellen beleven.

De lunch gebruiken we in het Cultuurcafé: dagsoep met hoofdgerecht.

Namiddagprogramma

Omstreeks 14.00 uur vertrekken we richting Mu.Zee. We wandelen doorheen het in 1860 aangelegde Leopoldpark, en bewonderen onderweg het wereldberoemde bloemenuurwerk en de fraaie muziekkiosk.

Om 14.30 uur worden we verwacht in het museum voor een geleid bezoek aan de tentoonstelling “Dromen van Parelmoer”. Na 10 jaar is de Ensor-verzameling van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) weer zichtbaar, niet in Antwerpen, maar wel in Oostende, de thuisstad van de schilder. Tijdens het bezoek krijgen we meer inzicht in het innovatieve karakter van Ensors schilderkunst, etsen en tekeningen.

Na het bezoek wandelen we naar de busparking en vatten we de reis richting Limburg aan.

Praktisch:

 Prijs per persoon: All-in met bus, fooi chauffeur, gebruik audiosysteem, geleide bezoeken en middagmaal. Behalve consumpties bij middagmaal.
            Leden vtbKultuur:       € 60,00
            Niet-leden:                  € 65,00

→ Inschrijving: Voor 15 april 2019 via mail naar
peer@vtbkultuur.be, peter.pholien@telenet.be of telefonisch op het nummer 0473/869985.
Gelieve bij inschrijving te vermelden indien u vegetarisch wenst te eten.

→ Betaling van deelnameprijs na ontvangst van bevestiging, op rekening
BE16 0017 5362 1974 van vtbKultuur Peer met vermelding “Oostende - Ensor”.

 

Na het afsluiten van de inschrijvingen zal elke deelnemer een mail krijgen met vermelding van de opstapplaats en uur van vertrek. 


<
>
x