vtbkultuur Peer

Peer

De Ros Beiaardstad Dendermonde

Daguitstap

Datum: 11/04/2018 tot 01/01/1970
Plaats: Grote Markt
Adres: Grote Markt , 9200 Dendermonde
Prijs leden: € 60,00
Prijs niet-leden: € 65,00
Thema: Architectuur
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Wegens te weining inschrijvingen hebben we besloten om deze daguitstap te annuleren.

 

We trekken erop uit naar Dendermonde, of in het plaatselijk dialect Deiremonne, een Oostvlaamse stad gelegen aan de monding van de Dender in de Schelde.

 

We worden omstreeks 10.00 uur verwacht op de Grote Markt voor een kopje koffie of thee met een koffiekoek.

 

Daarna gaan we onder leiding van een gids de historische gebouwen rond de Grote Markt verkennen. We beginnen met het stadhuis, waar we het bezoekerscentrum, de kunstcollectie en het belfort bezoeken.

 

Op het gelijkvloers van de prachtig gerestaureerde Lakenhalle duiken we in het verleden van de stad. Kaarten, touchscreens, films en maquettes vertellen het verhaal van een bloeiend handelscentrum in de middeleeuwen tot aan de martelaarstad in de Groote Oorlog en de moeizame heropbouw nadien.

 

In de ruime zalen en gangen op de bovenverdieping van dit prachtige 14e-eeuwse gebouw, ontdekken we niet alleen talrijke kunstwerken van de Dendermondse Schilderschool, maar ook heel wat verwijzingen naar het Ros Beiaard.

 

Een imposant belfort werd eind 14e eeuw geïntegreerd in het Stadhuis. Dit werelderfgoedmonument herbergt niet alleen een beiaard, maar heeft doorheen zijn geschiedenis ook heel wat verschillende functies gehad (van schatkamer tot uitkijktoren).

 

We beëindigen het morgenprogramma met een bezoek aan het Justitiepaleis. Een kort bezoek aan dit indrukwekkend monument, op de plaats waar eens de burcht van de heren van Dendermonde stond, zal ons een impressie van 1.000 jaar rechtspraak in Dendermonde geven.

 

Om 12.30 uur is het tijd voor het middagmaal (soep, hoofdschotel en dessert) in Brasserie Art Deco. Het pand ligt aan de Oude Dender en vlak achter het Stadhuis en het Justitiepaleis. Eén van de mooiste plekjes van Dendermonde en al zeker van de binnenstad.

 

In de namiddag gaan we op bedrijfsbezoek bij Lederwaren Jumeaux. De tweelingbroers  zijn vermaarde ontwerpers van leren handtassen en bijhorende accessoires. In hun atelier gunnen zij ons een blik achter de schermen van het ambachtelijke productieproces. De demonstratie wordt vergezeld van een babbel en een bubbel.

We eindigen de dag met een vieruurtje: koffie of thee met een Ros Beiaardgebakje.

Praktisch:

→ Prijs per persoon: All-in met bus, koffie, geleide bezoeken, entreegelden, middagmaal en vieruurtje. Behalve consumpties bij middagmaal.
            Leden vtbKultuur:       € 60,00
            Niet-leden:                 € 65,00
→ Inschrijving: Bij Peter Pholien voor 11 maart 2018 via mail naar peer@vtbkultuur.be of via telefoon 0473 869985.
Gelieve te melden indien u vegetarisch wilt eten.
→ Betaling van deelnameprijs na ontvangst van bevestiging, op rekening BE16 0017 5362 1974 van vtbKultuur Peer met vermelding “Dendermonde 11 april 2018”.

Na het afsluiten van de inschrijvingen zal elke deelnemer een mail krijgen met vermelding van de opstapplaats en uur van vertrek. 

<
>
x