vtbkultuur Peer

Peer

De Balearen

Reisreportage

Datum: 14/02/2017 tot 01/01/1970
Uur: 20:00
Plaats: Kleine Zaal, Bicc, 't Poorthuis, Zuidervest, Peer
Prijs leden: 5,00
Prijs niet-leden: 7,00
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Reportage of lezing
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Audiovisuele digitale voorstelling “De Balearen” door Jean-Pierre Demarsin.

Alle eilanden in de Middellandse Zee werden overspoeld door verschillende culturen. Ook de Balearen zijn daar niet aan ontsnapt. Alhoewel de eilanden vrij dicht bij elkaar liggen, hebben ze elk een eigen ontwikkeling doorgemaakt. Ook de verschillen in reliëf en in neerslag maken elk eiland weer anders.

Mallorca, het grootste eiland, heeft een gevarieerde natuur: er zijn bergen, vruchtbare vlaktes, sprookjesachtige grotten en schilderachtige baaien. Chopin componeerde er zijn ‘Preludes’ in het kartuizerklooster van Valdemosa. De gebouwen en monumenten in de hoofdplaats Palma getuigen van een welvarend verleden.

Menorca heeft een uitgesproken landelijk karakter. Toerisme is niet de belangrijkste troef van het eiland maar wel de landbouw en de veeteelt. Op veel plaatsen stoot je op overblijfselen uit de verre prehistorie: “taula's”, “talayots” en “naveta's” liggen over het eiland verspreid.

Ibiza is het meest zuidelijke van de eilandengroep. Zeer landelijk, primitief zelfs, met een schril contrast tussen drukke toeristische stranden en landelijke rust.

 

 

<
>
x