vtbkultuur Peer

Peer

Berlijn - Potsdam

6-daagse cultuurtrip naar Berlijn en Potsdam (Duitsland)

Datum: 15/08/2021 tot 20/08/2021
Plaats: Maritim proArte Hotel Berlin
Adres: Friedrichstrasse 151, 10117 Berlin ((DEU)
Prijs leden: € 1.125,00
Thema: Architectuur
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip
Beschikbare plaatsen: 30

30 jaar na de val van de Muur is er al heel veel veranderd in Berlijn en het gaat maar door. Omdat de stad ooit uit twee delen bestond, heeft het alles dubbel.
Van indrukwekkende oude architectuur en futuristische gebouwen, tot parken en hippe wijken. De hoofdstad van Duitsland is populairder dan ooit.

Reisprogramma

Zondag 15 augustus 2021: Hechtel – Marienborn – Berlin

Vertrek vanuit Hechtel en verschillende opstapplaatsen via de Duitse snelwegen richting Berlijn. Naast de nodige sanitaire stops en lunchpauze onderweg, stoppen we in Marienborn, de voormalige grensovergang tussen West- en Oost-Duitsland. Deze grensovergang deed dienst tussen 1945 en 1990 en was de grootste en belangrijkste grenscontrolepost tussen de BRD en de DDR. We bezoeken het museum “Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn”.

We rijden verder richting Berlijn en bij aankomst in de hoofdstad, stapt onze gids Lieve op de bus en krijgen we de eerste indrukken van de stad. De busrit eindigt aan het Maritim proArte Hotel Berlin**** waar we inchecken en genieten van het avondmaal.

Maandag 16 augustus 2021: Berlin: Mitte en het “Museumsinsel”

Na het ontbijt vertrekken we onder leiding van onze gids Lieve voor een wandeling in het vroegere Oost-Berlijn. Via de Gendarmenmarkt, de Bebelplatz en Unter der Linden komen we omstreeks 12.00 uur aan bij de Dom waar we het ‘Middaggebed’ met orgelspel bijwonen. Onderweg houden we halt bij belangrijke en historische gebouwen (Staatsoper, Neue Wache met de sculptuur van Käthe Kollwitz, Deutsches Historisches Museum, Museuminsel aan de Spree, Humboldtforum).

Daarna wandelen we naar de hippe buurt rond de Hackescher Markt met aandacht voor de sporen van het Joodse verleden. We lunchen in Hackesche Höfe.

‘s Namiddags bezoeken we het Neues Museum waar we de buste van Nefertiti kunnen bewonderen. Na het bezoek is er vrije tijd om te slenteren in deze hippe buurt.

s’ Avonds genieten we van het avondeten in het hotel.

Dinsdag 17 augustus 2021: Berlin: Joods Museum en het “Nieuwe Berlijn”

Na het ontbijt gaan we naar het Joods Museum. Het in 2001 geopende museum heeft een opmerkelijke architectuur. Het bestaat uit twee ondergronds verbonden gebouwen: het oude barokke Kollegienhaus en het zigzagvormige nieuwe gebouw ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Liebeskind.

Na het bezoek wandelen we via Checkpoint Charlie, de Topografie des Terrors (plaats van de SS en Gestapo centrales) en de Kulturforum (Philharmonie en Neue Nationalgalerie) naar de Potsdamer Platz, waar we lunchen.

Na de lunch, wandelen we onder leiding van Lieve via het Holocaust Monument en de Brandenburger Tor aan de Pariser Platz, naar het Rijkdagsgebouw. Na het bezoek aan de koepel van de Reichtstag, genieten we van ‘Kaffee und Kuchen’ in het restaurant op het dak en kijken we binnen in de plenaire zaal van de Bundestag (Duits parlement).

We keren te voet terug naar het hotel voor het avondmaal.

Woensdag 18 augustus 2021: Berlin: De Muur, de DDR, boottocht en Charlottenburg

Na het ontbijt brengt de bus ons naar de Bernauer Straße, waar we het bezoekerscentrum “Gedenkstätte Berliner Mauer” bezoeken. Hier heeft men een “muurmonument” opgericht: een stuk van de Berlijnse Muur, compleet met voormalige grensstrook en wachttoren, waar men een duidelijk beeld krijgt van de grensconstructie, die de stad verdeelde van 1961 tot 1989.

Na het bezoek rijden we via de Karl-Marx-Allee (sowjetische architectuur) naar het Russisch monument in het park van Treptow. Hier bezoeken we het “Sowjetisches Ehrenmal”: een herdenkingsplaats om de soldaten van het Rode Leger, gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog, te eren.

Om 11.00 uur bezoeken we de voormalige Stasi-gevangenis “Berlin Hohenschönhausen”. Tijdens dit bezoek worden we geconfronteerd met het verhaal van de Oost-Duitsers opgesloten onder onmenselijke omstandigheden, omdat ze tegen de DDR waren of omdat ze enkel de schijn wekten.

Voor we inschepen voor een boottocht op de Spree, rijden we langs de East Side Gallery, een stuk van de Berlijnse Muur, dat na de Wende vanaf december 1989 door 118 kunstenaars werd beschilderd.

Tijdens de boottocht, die ons Spree-afwaarts van Oost naar West brengt, lunchen we aan boord onder de vorm van een ‘kalte Platte’. Onderweg varen we langs het Museuminsel, de regeringswijk met de Reichtstag en het Bundeskanzleramt (ambtswoning Angela Merkel), het Hauptbahnhof (centraal station) en het Schloss Bellevue (ambtswoning Duitse Bondspresident) en ontdekken zo de stad vanuit een originele invalshoek. Na aankomst wandelen we naar het Schloss Charlottenburg.

Het vroeg-barokke slot Charlottenburg, het grootste paleis in Berlijn, stamt uit de tijd van de Pruisische vorsten en werd gebouwd tussen 1695 en 1699 in opdracht van Sophie Charlotte, de echtgenote van koning Frederik I van Pruisen. Het slot, dat eerst Lietzenburg heette, werd na de dood van Sophie Charlotte (1705) omgedoopt tot Charlottenburg. We wandelen rond het kasteel.

Daarna keren we terug naar het hotel en is er mogelijkheid tot vrije tijd (shoppen in de Friedrichsstraße). Het avondmaal wordt opgediend in het hotel.

Donderdag 19 augustus 2021: Berlin – Potsdam - Berlin

Na het ontbijt rijden we met de bus richting Potsdam via de stilgelegde luchthaven Tempelhof (luchtbrug van juni 1948 tot mei 1949), het Rathaus Schöneberg (Kennedy: “Ich bin ein Berliner”), de Wannsee en de Glienicker Brücke (spionnenbrug). Bij aankomst in Potsdam doen we een kleine sightseeing-tour waar we kennis maken met de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg.

Om 11.00 uur bezoeken we het rococo zomerpaleis Schloss Sanssouci met bijbehorend park en de uniek aangelegde terrassen. Het slot werd gebouwd in 1745-1747 naar een eigen ontwerp van koning Frederik II de Grote.

Na het bezoek lunchen we in het Mövenpick Restaurant “Zur Historischen Mühle”.

Na de lunch vervolgen we onze toer en rijden we langs de ‘Hollandse Wijk’, de ‘Russische Wijk’ en het Schloss Cecilienhof, waar in 1945 (75 jaar geleden!) de Conferentie van Potsdam plaatsvond en waar de geallieerden onderhandelden over de verdeling van het verslagen Duitse Derde Rijk.

We verlaten Potsdam en rijden via het Olympiastadion (Olympische Spelen 1936) richting Kurfürstendamm. Daar voorzien we vrije tijd in de buurt van de Gedächtniskirche en het warenhuis KaDeWe (Kaufhaus des Westens).

Daarna eten we in het hotel.

Vrijdag 20 augustus 2021: Berlin – Hechtel

Na het ontbijt, uitchecken en laden bagage, vertrekken we richting België. Onderweg houden we halt voor de nodige (sanitaire) pauzes en het middagmaal.

Gedurende deze reis zullen we steeds de geldende lokale Corona-maatregelen in acht nemen. Last minute veranderingen van het programma zijn steeds mogelijk. In dit geval zal, in overleg met onze plaatselijke gids, een gelijkwaardige alternatieve activiteit aangeboden worden.

Praktisch:

Deelname: € 1.125,00 per persoon in een tweepersoons- of twinkamer.
Supplement éénpersoonskamer: € 110,00. Exclusief voor leden vtbKultuur.
All-in (transport per bus, fooi chauffeur, Nederlandstalige gids gedurende de ganse periode, hotel half pension, citytax, maaltijden, Kaffee und Kuchen, entreegelden, boottocht, audio guide systeem) met uitzondering van persoonlijke uitgaven, dranken bij de maaltijden, consumpties tijdens vrije periodes en de lunch tijdens de heenreis.

Inschrijving
: Via e-mail naar peter.pholien@telenet.be, peer@vtbkultuur.be of via GSM naar 0473 869985.
Gelieve te vermelden bij inschrijving indien u vegetarisch wenst te eten.

Betaling: Na bevestiging van inschrijving, betaling van het voorschot
(€ 500,00 per persoon) op rekening IBAN BE16 0017 5362 1974 van vtbKultuur Peer met vermelding “Berlijn”.

Onze partner: B&V Reizen – Vergunning C3297

Opstapplaatsen & vetrekuren: Worden later meegedeeld.

<
>
x