vtbkultuur Peer

Peer

1000 Jaar Graafschap Loon

Prestigieuse historische tentoonstelling "Limburg tussen Staf en Troon. 1000 Jaar Graafschap Loon" in de landcommanderij Alden Biesen.

Datum: 10/11/2018 tot 01/01/1970
Plaats: Landcommanderij Alden Biesen
Adres: Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen
Prijs leden: € 35,00
Prijs niet-leden: € 35,00
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Tentoonstelling

Het graafschap Loon ontstond omstreeks 1018  – duizend jaar geleden -  en eindigde in 1795: een grote brok Limburgse geschiedenis, die zich niet in de Nederlanden afspeelde: anders en daarom zo interessant. Door leenbanden met de prins-bisschoppen van Luik en de Duitse keizer speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in de regio Maas-Rijn. De millennium-viering (2018) van deze oude feodale entiteit is de gelegenheid om dat unieke Limburg-gevoel, dat in talloze aangelegenheden de rest van Vlaanderen al verbaasde, nu ook een solide historische basis te geven. De landcommanderij Alden Biesen organiseert daarom een prestigieuze historische tentoonstelling. 

Vanuit talrijke musea in binnen- en buitenland komen topstukken die een overzichtelijk, toegankelijk en aantrekkelijk beeld geven van deze geschiedenis. Vele objecten zijn nog nooit vertoond. Digitale en interactieve toepassingen omringen het geheel: een moderne opstelling in een eeuwenoud kasteel. Niet te missen!

Voorafgaand aan een geleid bezoek aan de tentoonstelling, zal Dr. Jan Vaes een lezing geven over het Graafschap Loon.
Zijn laatste uitgegeven boek is trouwens getiteld "De Graven van Loon. Loons, Luiks, Limburgs" (Leuven, 2016).

Vanaf 09.30 u. wordt u ontvangen met koffie en koek,. Er is een lunch voorzien (dagsoep, varkensgebraad met appeltjes en kroketten en crème brulée, dranken niet inbegrepen) en koffie met Haspengouws gebak als afsluiter. Bovendien is er gelegenheid om uw exemplaar van het boek (dat u eventueel daar nog kunt aankopen) te laten signeren door de auteur!


Praktisch:

Wanneer:      Zaterdag 10 november 2018. Ontvangst vanaf 09.30 u.
Waar:           
Alden Biesen, Kasteelstraat 6 te Bilzen
Prijs:             Leden  € 35,00, niet-leden  € 35,00, incl. ontvangst, lunch (dranken niet 
                      
inbegrepen) en afsluiter
Inschrijving:
Vóór 21 oktober 2018 via mail naar peer@vtbkultuur.be of telefonisch op het 
                      nummer 0473/869985


<
>
x