vtbkultuur Oostende

Oostende

verslag cultuurreis naar Luik op 31/07 en 01/08/21

Reisverslag Luik : 31 juli en 1 augustus 2021.

 

31 juli 2021

 

Om 7 uur vertrek met Mandelcar Roeselare, ontbijt op de bus, 3 verschillende boterkoeken met koffie. Aankomst om 9.40 uur boven op de Citadel te Luik, daar wachtte de gids ons op. Na een uitleg over het steenkoolverleden, daalden we af naar het historisch centrum langs de beroemde trappen van “Rue Montagne de Bueren: 374 trappen.

Van bovenaan zag het er echt spectaculair uit, een geduchte moeilijkheidsgraad.

Aansluitend een gegidste wandeling door het oude centrum, met bezoek aan de binnenkoer van het Prins Bisschoppelijk Paleis. 

Lunch in ”A Pilori” een Caesarsalade, met een streekbiertje.

De bus bracht ons naar de kerk Saint-Jacques, een heel prachtige versierde romaans-gotische-barokkerk met een verbluffend gewelf.

Om de dag af te sluiten werd de expo “Napoleon, de mythe voorbij” bezocht in de Gare Les Guillemins. Napoleon heeft zeker het recht op erkenning voor de erfenis die hij ons naliet. 

De bus bracht ons voor de nacht naar het Pentahotel, Boulevard de la Sauvenière 100 te Luik.

Avondeten in het hotel: zalmschotel gevolgd door kipburger met frietjes, en café Liégois als dessert.

 

1 augustus 2021

 

Na ontbijt check out en verplaatsing met de bus naar de Pont des Arches voor de gegidste wandeling “Outremeuse” Een totaal ander Luik, het deel waar vooral de werknemers uit de koolmijnen woonden, met heel mooie middeleeuwse straatjes, we kregen er wel last van een clochard, de gids heeft tenslotte de hulpdiensten gebeld.

De bus bracht ons naar het mooie park van “La Boverie” We kregen er een heel goede gids Lydie, ze sprak heel goed Nederlands en was vooral heel boeiend aan het vertellen, ze loodste ons door de zalen langs de opvolging van de schilderstijlen door de geschiedenis heen, van Emile Claus, Monet ,Chagall en de foute kunst van de jaren 1939 - 1940. Ze friste onze kunstgeschiedenis op, zalig.

Maar we hadden een tegenvaller, de lift blokkeerde met 4 van onze deelnemers erin, Gerard en Luc, boden aan te helpen, maar dat mocht in geen geval, het was volgens hen specialistenwerk. Die lift mocht alleen maar door de firma hersteld worden. Maar het bleef duren ,tenslotte belde men de brandweer van Luik, zij openden de deur, zodat onze groepsgenoten met een ladder door het geopend deel van het liftgat konden kruipen, gelukkig was niemand in paniek in die kleine gesloten ruimte, onze gids bleef de hele tijd aan onze zijde, edelmoedig van haar.

Onze lunch was terug in stad Luik, daarvoor kozen onze voorzitters “La Maison du Peket“.

Na de Luikse specialiteit Boulettes à la Liégeoise met pasta, reed de bus ons naar de Place Saint Lambert, voor een bezoek aan het Archéoforum.

Dan volgde een verrassing, een rondvaart op de Maas, het was zalig, het weer viel mee en we werden getrakteerd door Roger voor zijn 82ste verjaardag op witte wijn met kaas.

Nog een laatste avondmaal in Luik, in “Le grand café de la gare” vol au vent met frietjes, nog een koffie en richting bus die ons veilig in Oostende terugbracht, het was omstreeks 22 uur.

Een zalige 2daagse, aangenaam gezelschap, lekker eten, een goed hotel en een boeiende trip.

 

Verslag door Anna Vermeulen

<
>
x