vtbkultuur Oostende

Oostende

SICILIE

Multimediale reisreportage door Edgard Jespers in de Forumzaal van de Openbare Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 17 te 8400 Oostende.

Inkom: 6,00 € leden en 7,00 € niet-leden. Kansentarief van toepassing.

UiTPASactiviteit.

Datum: 23/10/2019
Uur: 14:30
Uur van samenkomst: 14:00
Deuren open: 14:00
Plaats: Openbare Bibliotheek Kris Lambert Oostende
Prijs leden: 6
Prijs niet-leden: 7
Thema: Architectuur
Andere culturen
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Reportage of lezing
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Multimediale reisreportage door Edgard Jespers in de Forumzaal van de Openbare Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 17 te 8400 Oostende.

Inkom: 6,00 € leden en 7,00 € niet-leden. Kansentarief van toepassing.

UiTPASactiviteit.

SICILIË

De Italiaanse schatkamer – Een fascinerend kruispunt van Culturen!

 

Een ”Full High Definition film” van Edgard Jespers.(*)

 

Sicilië is een eiland en een autonome regio van Italië in de Middellandse Zee. Het ligt ten zuidwesten van de regio Calabria, op het Italiaanse vasteland, en ten noordoosten van het Noord-Afrikaanse land Tunesië. De officiële Italiaanse en Siciliaanse naam is Sicilia. De Oud-Griekse naam Trinakria betekent "het eiland met de drie punten". Dit is tevens de naam van de vlag. De hoofdstad is Palermo.

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee met een oppervlakte van 25.700 km². Het is 230 km lang en 170 km breed. De kustlijn is ongeveer 1000 km. Het hoogste punt van Sicilië is de Etna met 3343 m hoogte. Sicilië telt 5 miljoen inwoners.

Tot de autonome regio Sicilië behoren ook de Liparische of Eolische Eilanden, het eilandje Ustica, de Egadische Eilanden. Het eiland Pantelleria en de Pelagische Eilanden liggen voor de kust van Tunesië en horen geologisch tot het Afrikaanse continent.

De oudste sporen van bewoning op Sicilië dateren van ongeveer twee miljoen jaar geleden. De oorspronkelijke inwoners van Sicilië, voor de Griekse kolonisatie, waren de Elymianen, Sicani en de Sicelen, die waarschijnlijk het laatst op het eiland aangekomen zijn rond 1200 v.Chr.

Sicilië werd later gekoloniseerd door Fenicische kolonisten uit Carthago en het oude Griekenland. Deze kolonisatie begon in de 8e eeuw v.Chr.. Sicilië vormde toen samen met zuidelijk Italië Magna Graecia. Er werden toen verschillende stadstaten gesticht op het huidige Sicilië, waaronder Gela, Agrigento, Selinunte, Himera en Messina. Van 827 tot 1091 werd het eiland geregeerd door de moslims. Na interne dynastieke problemen zagen de christenen hun kans om het eiland te veroveren.

In de loop van de geschiedenis werd Sicilië door Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden overheerst. Al deze volkeren hebben hun (etnische) sporen op het eiland nagelaten.

Griekse cultuurschatten zijn er onder andere in Agrigento, Syracuse, Catania. Romeinse mozaïeken zijn te bewonderen in de Villa Romana del Casale bij Piazza Armerina.

De Dom van Monreale en het Paleis van de Normandiërs met de Cappella Palatina in Palermo zijn gebouwd in de zogenaamde Arabisch-Normandische kunststijl. Deze kunststijl is uniek voor Sicilië en bestaat uit Normandische, Arabische en Byzantijnse elementen.

Uit de Spaanse periode is vrij veel bewaard gebleven. Na de aardbeving van 1693 werd veel gebouwd in de Siciliaanse barokstijl, vooral in Noto.

 

 

Het eerste deel van de film (46 min.) begint in Palermo, de hoofdstad van Sicilië. We wandelen door de stad en bezoeken allereerst het Teatro Massimo Vittorio Emanuele, het is het grootste operagebouw van Italië, het staat bekend voor zijn perfecte akoestiek. Vervolgens komen we langs de Normandische kathedraal (12de eeuw) met diverse koningsgraven en de crypte. Aan het “Piazza Quattro Canti” is de San Giuseppe del Teatini, de Theatijner kerk gelegen, een belangrijk voorbeeld van de Siciliaanse barok.

Verder langs het stadhuis en de Fontana Pretoria naar de historische markt “Ballero”, bekend voor de verkoop van de “eerste” nieuwe vruchten. Op de Piazza Bellini, een mengeling van oosterse en westerse architectuur, staan 2 bijzondere kerken, de “San Cataldo” en de “La Martorana” beiden uit de 12de eeuw. Ook een bezoek aan de catacomben van de kapucijnen staat op het programma. Dankzij de droge lucht zijn de mummies hier uitermate goed bewaard gebleven.

In het koninklijk paleis (11de eeuw) bezoeken we eerst de voormalige koninklijke vertrekken die nu gebruikt worden door het Siciliaans regionaal parlement en de Siciliaanse regering. Daarna de Capella Palatina, het is de hofkapel van de Normandische koningen, rijkelijk bekleed met Byzantijnse mozaïeken.

Verder naar de “San Giovanni degli Eremiti”, de kerk van Sint-Jan de kluizenaar, uit de 6de eeuw. De kerk staat bekend voor zijn opvallende Arabisch geïnspireerde koepels en de Normandische kloostergang.

We verlaten het centrum van Palermo en rijden naar Monreale, aan de rand van de Conca d’Oro (de gouden vallei). Hier staat immers de prachtige kathedraal van de benedictijnenabdij. Het is een van de mooiste Normandische gebouwen op Sicilië en een van de architectonische wonderen van de wereld. Bekend om haar befaamde mozaïeken uit de 12de en 13de eeuw. Het is een samensmelting van Normandische, Arabische en Byzantijnse kunst op één plaats. De kloostergang is zeer fraai versierd met 228 dubbele zuilen.

We trekken naar de noordkust van Sicilië naar het aantrekkelijke vissersplaatsje Cefalù. Het dorpje is helemaal rond de rots ”Rocca” gebouwd. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het historische centrum met onder andere de Arabische wasplaats en de Normandische kathedraal uit de 12de eeuw met haar prachtige mozaïeken en kapitelen.

Door het binnenland rijden we naar de zuidwestkust. Het archeologisch gebied aldaar staat bekend als “De vallei van de Tempels” in Agrigento. Langs een lange rotsachtige steile helling aan de zuidelijk grens van de stad, staan nog steeds de grote tempels van het oude Akragas (5de eeuw v. Chr.). Wij bezoeken achtereenvolgens de Tempel van Hera (Juno), de Tempel van Concordia, de tempel van Heracles (6de eeuw v.Chr.) en de Tempel van de Olympische Zeus.

Vervolgens rijden we oostwaarts naar Piazza Armerina waar de wereldberoemde “Villa Romana del Casale” gelegen is (3de - 4de eeuw na Chr.). Het is het ultieme voorbeeld van een luxe Romeinse villa, die eigenlijk de titel van “paleis” verdient. De villa is ongeveer 4000m² groot en kan verdeeld worden in 4 zones of groepen kamers, allemaal versierd met in het totaal 3500m² mozaïeken vloeren van superieure kwaliteit.

 

In het tweede deel van de film (50 min.) rijden we oostwaarts naar Syracuse aan de Ionische zee. Met de boot varen we van het hotel naar het eiland Ortigia gescheiden door een paar bruggen van Syracuse. In de oudheid was Syracuse de belangrijkste stad van Sicilië. Op het Piazza Pancali liggen de overblijfselen van de Tempel van Apollo (6de eeuw v. Chr.). Het is de oudste Dorische tempel van West-Europa. Door de oude straatjes van Ortigia naar de Piazza di Duomo. De kathedraal van Syracuse (Santa Maria del Piliero) is gebouwd op de resten van een Griekse tempel uit de 6de eeuw v. Chr., gewijd aan de godin Athene (Minerva). In een zijkapel wordt het beeld van Santa Lucia, beschermheilige van de stad en martelares, bewaard. Op de eerste 2 zondagen van mei wordt het feest van de “Bescherming van Santa Lucia” gehouden. Enkel tijdens deze periode wordt het beeld uit het simulacrum gehaald en is het beeld zichtbaar voor de gelovigen. Dit gebeurt met de nodige festiviteiten. Het Duomo plein ademt een harmonische sfeer van 17de-18de -eeuwse gebouwen. Verder zijn de fontein van Arethusa en het regionaal museum een bezoek waard.

Aan de rand van de stad ligt het archeologisch park. We starten in de Latomia del Paradiso, een oude steengroeve met een merkwaardige grot die de naam het “Oor van Dionysos” draagt. Nadien bezoeken we het Griekse theater (5de eeuw v. Chr.) één van de grootste theaters van de oudheid, het altaar van Hiëro (3de eeuw v. Chr.) en het Romeinse amfitheater (1ste eeuw na Chr.), één van de meest prestigieuze gebouwen uit de Romeinse keizertijd.

Noto wordt door velen gezien als de mooiste stad van Sicilië. Dit komt doordat de stad, na de grote verwoestende aardbevingen in de 17de eeuw, in zijn geheel opnieuw is opgebouwd in de barokstijl. Alle gebouwen zijn opgetrokken in honinggele zandsteen. Het lijkt wel op een toneeldecor, maar de schoonheid zit in de details. 15 paleizen,19 kloosters en 23 kerken vormen een indrukwekkend geheel. De kathedraal is het mooiste en meest opzienbarende gebouw van Noto. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wij bezoeken de belangrijkste gebouwen, teveel om op te noemen.

Catania, de historische stad aan de voet van de Etna, is de volgende bestemming. Het is na Palermo de belangrijkste stad van Sicilië. Het historisch centrum heeft een aantal hoogtepunten uit de barokke architectuur. Wij bezoeken de Piazza del Duomo, het kloppend hart van de stad,  de kathedraal gewijd aan “Sant’Agata” waar onder andere componist Vincenzo Bellini begraven is en de abdijkerk van “Sant’Agata”, een voorbeeld van Siciliaanse barok. Het ”Teatro Romano” dateert uit de 2de eeuw na Chr. Het is gebouwd uit lavasteen van de Etna. Met een korte wandeling door het centrum sluiten we het bezoek af.

Om de Etna te bezoeken rijden we naar Zafferane Etnea en vandaar volgen we een 18km lange weg met haarspeldbochten tot aan de “Rifugio Sapienza” op 1800m. De nog steeds actieve Etna is de hoogste berg (3343m) van Sicilië en tevens één van de bekendste vulkanen van Europa.

De flanken van de Etna zijn zeer vruchtbaar en zijn bezaaid met wijngaarden en citrus plantages. Wij bezoeken eerst een wijnbedrijf en daarna een plantage met citrusbomen en 2 wijndomeinen, die de bekende Etna wijnen produceren.

Onze volgende bestemming is Naxos van waaruit we een prachtig uitzicht krijgen op het stadje Taormina. Taormina is gelegen op een plateau op 204m hoogte, op de flank van de Monte Tauro.

We bezoeken het prachtige stadje Taormina, met zijn weelde aan bloemen, planten en smalle straatjes vol winkeltjes, alsook het indrukwekkend Grieks theater, later verbouwd tot Romeins amfitheater.

 

 

 

 

(*) Wordt geprojecteerd in Full High Definition formaat.

 

 

                                         

© 2018 E. JESPERS  

 

 Lees hier een geïllustreerde beschrijving

Bezoek ook onze fotopagina.

<
>
x