Cultuursmakers

Oostende

SCHOTLAND

Boeiende reisreportage door Jan en Rita Thienpont.

Zij nemen ons mee naar Schotland en laten ons kennismaken met het mooie Edinburgh, de rustige heuvels van het zuiden, het ruwe indrukwekkende noorden en verscheidene eenzame mysterieuze eilanden.

 

 

Datum: 27/11/2019
Uur: 14:30
Deuren open: 14:00
Plaats: Forumzaal Openbare Bibliotheek Kris Lambert Oostende
Prijs leden: 6
Prijs niet-leden: 7
Thema: Architectuur
Andere culturen
Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Muziek
Natuur
Type: Reportage of lezing
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Multimediale reisreportage door Jan en Rita Thienpont in de Forumzaal van de Openbare Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 17 te 8400 Oostende.

Inkom: 6,00 € leden en 7,00 € niet-leden. Kansentarief van toepassing.

UiTPASactiviteit.

 

Een wandeling doorheen afwisselende en onbedorven landschappen,

een klimtocht naar één van de 244 Munros : bergen boven de 3000 voet of 914 m,

een bezoek aan een van de vele historische kastelen, verzorgde musea, whisky distilleerderijen of levendige steden,

dat alles maakt een bezoek aan dit land een rijke ervaring die men niet licht vergeet.

 

Deel een: Zuid-Schotland, westelijke Highlands en eilanden.

 

Zuid-Schotland is het land van de beroemde dichter Robert Burns (1759-1796) (Ayr, Alloway, Culzean Castle, Galloway Park), en de romanschrijver Sir Walter Scott (1771-1832) die de bergstreek The Trossachs beschreef, met meren als Loch Lomond en Loch Katerine.(Abbotsford, Melrose Abbey, Dryburgh Abbey).

In Glasgow tekende Charles Rennie Mackintosh (1868-1928) de Schotse art noveau stijl.

De Ierse monnik Columba startte in 563 zijn bekeringswerk vanaf het kleine eilandje Iona aan de westelijke kust, waar tal van eilanden ware vogelparadijzen vormen, met o.a. de zeldzaam wordende Puffin of Papegaaieduiker (Mull, Staffa, The Treshnish Isles).

De poort naar deze eilanden is het stadje Oban. Elk jaar is er de traditionele Highland Gathering, een Schotse variant op atletiek.

Talrijke kastelen (Linlithgow, Stirling, Dumbarton, Blair Atoll, Loch Leven, Holyrood House) hebben een band met Mary, Queen of Scots (1542-1587) en haar boeiend maar tragisch leven maakt haar nog steeds populair.

Benjamin Baker ontwierp de Forth Railway Bridge in 1890 bij Edinburgh en je vaart onder deze indrukwekkende brug door om het vredige Inchcolm eiland te bezoeken.

Deel twee: noordelijke Highlands en kusten, Skye en Lewis, Edinburgh.

 

De Schotse ingenieur Thomas Telford (1757-1834) ontwierp het Caledonian Canal dat een reeks meren verbindt, waarvan Loch Ness het meest tot de verbeelding spreekt. Het kanaal begint bij Inverness en komt uit bij Fort William, dat aan de voet ligt van de hoogste berg van Groot-Brittannië: Ben Nevis (1343 m).

Het eiland Skye wordt wel eens Schotland in miniatuur genoemd. Bonnie Prince Charlie (1720-1788), de meest geliefde van alle Schotse prinsen vluchtte hier naartoe na de verpletterende nederlaag tegen de Engelsen te Culloden.

Ten zuiden van Culloden vormt het uitgestrekte Cairngorms National Park een beschermd gebied voor vele diersoorten. De Britse kroon heeft hier een buitenverblijfje: Balmoral, en een reeks beroemde whisky distilleerderijen zijn niet veraf.

De schilderes Joan Eardley (1921-1963) bracht de oostkust bij Catterline heftig en kleurrijk in beeld.

De tocht naar het noorden leidt langs Golspie (Murderer’s monument en Dunrobin Castle) naar John o’ Groats, het eindpunt, met zijn prachtige rotsformaties

De berg Ben Hope (927 m) overschouwt de rustige weg naar Durness in het noord-westen.

Vanaf hier ontvouwt zich de mooiste kustlijn met o.a. het eilandje Handa, dat als een rots uit de zee oprijst, en een merkwaardige tuin: Inverewe Garden.

Vanuit Ullapool vertrekt de veerboot naar Lewis waar de ‘Standing Stones of Callanish’ al eeuwen de wacht houden.

Edinburgh is zeker de mooiste stad. Het kasteel, de Royal Mile, de Georgian architecture, Princess Street met het monument voor Sir Walter Scott zijn bekend.

Maar de stad leeft het felst tijdens het jaarlijkse Edinburgh Festival met de Tattoo als onvergetelijke bekroning.

© tekst en foto's: Jan en Rita Thienpont

Bezoek ook onze fotopagina of bekijk en download onze flyer.

 

<
>
x