Cultuursmakers

Oostende

GRIEKENLAND: ANTIEK, BYZANTIJNS EN MODERN

Reisreportage door Jan en Rita Thienpont over Griekenland

Datum: 06/12/2018 tot 01/01/1970
Uur: 14:30
Deuren open: 14:00
Plaats: Forumzaal Bibliotheek Kris Lambert Oostende
Adres: Wellingtonstraat 17, 8000 OOSTENDE
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Architectuur
Andere culturen
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Reportage of lezing
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Volgende tekst werd ons aangeleverd door de voordrachtgevers Jan en Rita Thienpont:

Geen enkel ander land in Europa zal je zo dicht bij de grondslagen van onze beschaving brengen. Over gans Griekenland zijn de archeologische sites te vinden: stille, verminkte maar toch trotse getuigen van een zo groots verleden. Tegelijk word je getroffen door de moderne bedrijvigheid, die in het drukke bruisende Athene zijn hoogtepunt vindt.

De zorgeloze Griek straalt een beklijvende hartelijkheid uit, en in de stadjes en dorpjes kabbelt het leven rustig verder, rondom de overal aanwezige Byzantijnse kerkjes, parels van Oost-Europese architectuur.

Het land heeft invallen moeten verwerken vanuit het westen (o.a. Romeinen, Franken, Venetianen) en vanuit het oosten (Turken), maar die brachten ook hun cultuurrijkdom mee.

Een stukje oosten in het westen, zo zou je het kunnen stellen voor dit door zon en zee omspoelde ruwe bergland.

 

Inhoud van de montage

 

Inleiding

Oppergod Zeus sticht Delfi, op de flanken van de Parnassos berg.

 

Deel een

De antieke steden Mycene en Tiryns op de Peloponnesos vertegenwoordigen de oudste tijd. Nafplio en Monemvasia zijn latere opvolgers, waar het Orthodoxe Paasfeest in al zijn traditionele elementen wordt gevierd.

Epidavros heeft het bekendste theater, maar Dodoni het rustigste.

Pylos sloot een verbond met Mycene in de strijd tegen Troje. Nu is het, zoals Methoni en Koroni, een aantrekkelijk vissershaventje.

Het drukke Olympia doet ons aan de Olympische Spelen denken en het bergland er rond straalt rust en landelijkheid uit zoals in Andritsena en Karitena.

Corinthe is een van de interessantste archeologische plaatsen en het kanaal toont staaltjes van 19de eeuwse techniek.

Marathon, Thermopylae en Salamis kennen we uit de geschiedenis van de oorlogen tegen de Perzen, die Athene verwoestten in 480 vóór Christus. Maar de stad werd opnieuw opgebouwd, schitterender dan ooit, en tot op vandaag heeft Athene die roem bewaard.

 

Deel twee

Mistras was eens een belangrijk centrum van Byzantijnse cultuur en nu rest er nog een indrukwekkende ruïnestad op de helling van het Taigetos gebergte.

Mooie voorbeelden van orthodoxe architectuur vinden we in de talrijke kerken en kloosters zoals Osios Loukas, Geraki, Faneromenis, Sotiros Loukous, Porta Panagia en Athos. Maar de monnikenverblijven op de hoge steile rotspunten in Meteora, om in eenzaamheid te kunnen mediteren, verbazen wel het meest.

De Turken brachten het Byzantijnse rijk ten val in 1453. Ioannina, in Epiros (Noordwest-Griekenland), het rijk van de beruchte Ali Pasha, bleef Turks tot 1913. Epiros is een ruw berggebied met nauwe kloven, zoals de Vikos, 900 m. diep. De Grieken bleven de Turken bestrijden en het monument te Zalongo en de fresco’s van Theophilos op het schiereiland Pilion vereeuwigen het hardnekkig verzet.

Monumenten herdenken ook de strijd in de Tweede Wereldoorlog. Kloosters zoals Mega Spileo en Lavras werden platgebrand en in het dorp Kalavrita werd gans de mannelijke bevolking omgebracht.

De berg der goden, de Olympos, bekroont Macedonië in Noordoost-Griekenland, het thuisland van Alexander de Grote. Pella en Philippi zijn verwoest, maar het graf van Philippus II, vader van Alexander, werd in 1977 te Vergina ongeschonden teruggevonden.

In het zuiden van de Peloponnesos ligt de Mani, een gebied met versterkte woontorens uit vroegere tijden, om zich tegen gelijk welke vijand te beschermen. Maar Githio herinnert ons aan Paris van Troje en Helena van Sparta, die hier hun eerste liefdesnacht doorbrachten…

 

Werkelijk, na een zwerftocht door het land zingt het binnen in je:

‘Griekenland, ’s agapo, ik hou van je…’

 Dit is een UiTPASactiviteit.

UiTPASkansentarief van toepassing.

Spaar je UiTPASpunt.

<
>
x