Cultuursmakers

Oostakker

DAGUITSTAP NAAR IZEGEM EN ZIJN INDUSTRIELE GESCHIEDENIS - Uitgesteld tot voorjaar 2021

Cultuursmakers Oostakker organiseert op zaterdag 10 oktober 2020 een daguitstap met de trein naar het West-Vlaamse Izegem waar we zowel het stadje alsook zijn rijke industriële geschiedenis zullen leren kennen.

Datum: 10/10/2020
Uur: 09:06
Uur van samenkomst: nog te bepalen
Plaats: Izegem
Adres: Markt , 8870 Izegem
Plaats van bijeenkomst: Station Gent Sint-Pieters
Prijs leden: 38 Euro
Prijs niet-leden: 40 Euro
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 25

Cultuursmakers Oostakker organiseert op zaterdag 10 oktober 2020 een daguitstap naar het West-Vlaamse Izegem waar we zowel het stadje alsook zijn rijke industriële geschiedenis zullen leren kennen.

We komen s'morgens samen in het station van Gent Sint-Pieters en nemen de trein om via Kortrijk naar Izegem te sporen. Het treinstation van Izegem ligt midden in het stadje en alle plaatsen die we bezoeken liggen op korte wandelafstand.

Het programma in Izegem is als volgt:

  •  10.30 : Stadswandeling onder de leiding van een stadsgids. Na de wandeling heb je wat tijd om eventueel de lokale markt te bezoeken want op zaterdag is er marktdag.
  •  12.00 : We nemen het middagmaal in een lokale brasserie. Op het menu staat:
                     - Aperitief: (keuze tussen porto, sherry, martini, pineau of fruitsap)
                     - Minestrone soep
                     - Hoofdgerecht: Gebakken kipfilet provençaal
                     - Tijdens de maaltijd is één drankje inbegrepen met keuze tussen wijn, pils of frisdrank.
  •  14.00 : Geleid bezoek aan de Industriële Erfgoedsite  gelegen in het prachtige industriële art-decor gebouw ‘Eperon d’Or’, een voormalige schoenfabriek. Daar bezoeken we het borstel- en schoen museum waar je kennis maakt met deze industrieën. Izegem oogstte hiermee in het verleden een grote bekendheid. Er is ook veel aandacht voor de brede impact van de industrialisatie op de stad, de streek en zijn bewoners. Het bezoek aan het museum is een speciale totaalbeleving en zeker de moeite waard (zie verdere beschrijving).

 Het bezoek aan Eperon d’Or eindigt rond 16 uur. Van hieruit nemen we de trein naar Gent. Het station van Izegem ligt op 250 meter van Eperon d’Or.

 Wat mag je verwachten in het borstel- en schoenenmuseum Eperon d’Or?

 Borstels ….. Zeg nooit zomaar 'borstel' tegen een borstel. Want er zijn meer soorten borstels dan je je kan voorstellen. Rijke gezinnen pronkten vroeger met luxueuze hoeden-, snorren- en pianoborstels. De Chinese kalligrafiekunst berust helemaal op borstels. En wat zou Harry Potter zijn zonder zijn trouwe Nimbus-toverbezem?

Tijdens een bezoek aan de borstelafdeling van Eperon d'Or wordt het allemaal glashelder. De statige borstelbaronnen leiden je door de geschiedenis van de Izegemse én de mondiale borstelindustrie. Je leert over de groei en bloei, over het vakmanschap en over de evoluties in latere jaren. Daarbij val je gegarandeerd van de ene verbazing in de andere. In de fabriekshal maak je vervolgens kennis met de technische kant van de hele zaak. Een reeks nog in dienst zijnde machines biedt een overzicht van de technische evolutie van het einde van de 19d' eeuw tot het jaar 1970. Ondertussen kun je ook voelen, ruiken en van héél dichtbij kijken naar grondstoffen en materialen.

 Schoenen ….. De schoenmakerij balanceert op de grens tussen ambacht en verfijnde kunst. En dat kun je buitengewoon goed merken in Eperon d'Or. Izegem staat sinds jaar en dag bekend als de Belgische schoenenstad bij uitstek. De stempel 'Chaussure d'Iseghem' was vroeger een gegeerd keurmerk en de stad heeft zijn rijkdom voor een groot stuk te danken aan de schoennijverheid.

In Eperon d'Or schetsen we het verhaal van die nijverheid. In de unieke voorbouw etaleren we een kleurrijke reeks fijne topstukken, zoals de laarzen van Koning Willem I of het betoverende handwerk uit de Eperon d'Or-lijn. En in de achterliggende fabriekshal kun je aan de hand van een complete productielijn zien hoe schoenen gemaakt werden in de jaren 1950. Elders maak je van dichtbij kennis met onder meer roggen-, padden- en zelfs kippenpotenleder. En na de rondgang verwar je similileder gegarandeerd nooit meer met echt leder. En uiteraard hebben we ook aandacht voor de menselijke kant van de hele zaak: de overgang van handwerk naar mechanisatie, de verhalen van de arbeiders, het vakjargon en het fabrieksleven.

 De prijs voor deze dagreis (met alle begeleide bezoeken en middagmaal zoals beschreven) bedraagt 38 Euro voor leden en 40 Euro voor niet-leden. Het treinvervoer is NIET in de prijs inbegrepen.

Voor inschrijvingen contacteer Pol Storme, tel. 09 259.02.75   e-mail: oostakker@cultuursmakers.be.

Je bent slechts ingeschreven na betaling op rekening BE10 7360 6084 2104 van Cultuursmakers Oostakker.

Let op! Het deelnemersaantal is beperkt tot 25 personen. Snel beslissen en vlug inschrijven is de boodschap.

<
>
x