Topwerk Rubens (even) terug in Antwerpen

De Kindermoord in Bethlehem, een vroeg meesterwerk van Rubens en de duurste Rubens ooit, is uitzonderlijk te zien in het Rubenshuis. Speciaal voor het Antwerpen Barok 2018 leent The Art Gallery of Ontario (AGO) het topstuk uit. De komst van het schilderij is één van de hoogtepunten van het stadsfestival. Je kan het nog tot begin maart bewonderen in het Rubenshuis.

De wervelende compositie zit boordevol dramatiek en geweld. Met de vele verwijzingen naar de antieke oudheid presenteert de jonge Rubens zich als een volleerde ‘pictor doctus’, een geleerde kunstenaar die zijn intellectuele bagage verwerkt in zijn oeuvre.

Het werk stelt een bijbels tafereel voor. Toen koning Herodes vernam dat er een nieuwe koning in Bethlehem geboren was, vreesde hij het einde van zijn macht. Als reactie liet hij alle jongetjes van twee jaar en jonger vermoorden.

Ook te zien in de vtbKultuur-expo 'Vlaamse Meesters - laat je inspireren'

In de vtbKultuur-expo 'Vlaamse Meesters - laat je inspireren' gaan 10 hedendaagse kunstenaars de dialoog aan met de 'oude' Vlaamse Meesters. Ze vertellen welk 'oude' kunstwerk hun favoriete meesterwerk is en waarom. Choreograaf Wim Vandekeybus koos 'Kindermoord te Bethlehem' als zijn favoriete meesterwerk. Hij baseerde er zelfs een van zijn dansproducties op. Vandekeybus: "Dit schilderij zit vol drama en chaos, alle orde is weg. En toch ordent Rubens dat prachtig. Daar hou ik van."

Wil je het volledige verhaal kennen achter de keuze van Wim Vandekeybus? Bezoek dan onze expo (om verwarring te voorkomen: de echte Rubens vind je natuurlijk niet in de vtbKultuur-expo, wel een afbeelding van het werk). In december staat de tentoonstelling opgesteld in Sint-Katelijne-Waver, in januari kan je in Brasschaat terecht en in februari in Kortenaken.

https://www.vtbkultuur.be/nieuws/vlaamse-meesters-vakmanschap-inspireert-expo-reist-door-vlaanderen

Meer informatie over Antwerpen Barok 2018:

https://www.visitantwerpen.be/nl/barok/de-kindermoord-in-bethlehem-rubens

https://www.visitantwerpen.be/nl/barok

<
>
x