(Nu even niet) samen cultuur beleven

vtbKultuur staat voor 'Samen cultuur beleven'. Niet gemakkelijk in deze tijden van afgelastingen, samenscholingsverboden en Corona-quarantaine ...
Noodgedwongen nu dus even alleen, maar genieten van cultuur zullen we!
vtbKultuur geeft je elke dag een verse tip om thuis virtueel en in alle rust te genieten van cultuur. Hou onze facebookpagina in de gaten!


Topmusea bieden virtuele rondleidingen

Heel wat beroemde musea bieden online tours die je thuis kan bekijken. Knack Weekend bundelde 14 musea, van Brussel tot Sint-Petersburg en van Seoul tot New York. 
Ook Museumpass bundelde 8 (Belgische) toppers. 


Comedy verzacht 

UitinVlaanderen selecteerde 6 comedyshows die je volledig online kan bekijken. 


Online theatervoorstellingen

Heel wat theatergezelschappen en kunst- en cultuurhuizen bundelden hun krachten om jou virtueel te ontroeren en ontspannen. Via Podium Aan Huis kan je heel wat voorstellingen bekijken.

Ook dankzij het Nederlandse Theaterflix, een on demand platform met opnames van voorstellingen die in Nederland op het toneel verschenen, kan je virtueel van enkele voorstellingen genieten. 


Van Eyck

Bewonder de topexpo ‘Van Eyck, een optische revolutie’. In je eigen woonkamer sta je oog in oog met “Het Lam Gods”, “Portret van een man met blauwe kaproen” en andere verbluffende hoogtepunten in de geschiedenis van de schilderkunst. 

En ook het prachtig gerestaureerde Lam Gods kan je online ontdekken. 


Podcasts

De ‘Blijf-in-uw-kotcast’ van deBuren (het Vlaams, Nederlands huis voor cultuur en debat), is een bundeling van aanstekelijke luisterverhalen.

In 'De Bourgondiërs' neemt Bart Van Loo je mee op sleeptouw door de middeleeuwen.

Meer podcasts over geschiedenis en kunst.

 
Architectuur

Online zijn er heel wat architectuurboeken beschikbaar! Archdaily voorziet een lijst van 25 architectuurboeken die je helemaal gratis kan doorbladeren. Je vindt er bekende klassiekers uit de architectuurliteratuur naast een paar markante verrassingen. 


Monumenten

Volg het YouTube-kanaal van Open Monument. Daar kan je talloze leuke, korte video's bekijken over de mooiste monumenten. Of kijk via Google Maps 360° tours binnen in monumenten.

 
Topmuziek bij je thuis

Evil Penguin TV, het streaming platform van platenlabel Evil Penguin, biedt een tijd lang zijn onlinevideocatalogus gratis aan. Zo kan je vanuit je kot genieten van opvoeringen door onder meer Brussels Philharmonic, Vlaams Radiokoor en Concertgebouw Brugge. 

De Radio 1 Sessies, dat zijn de beste Belgische artiesten verzameld op één podium: éénmalige combo's die unieke muziekcovers brengen in een prachtig decor. Je kan deze sessies herbeleven op de website van Radio 1

 
Kunst voor kinderen

Met tal van initiatieven haal je kunst in huis, op maat van je kleine oogappel(s). Museumpass bundelde er enkele.

Terwijl de deuren van Het Speelgoedmuseum gesloten zijn, is het feest op de Instagram en Facebookpagina van het museum. Je krijgt er speeltips, bijzondere weetjes over speelgoed, interessante verhalen … Elk weekend word je ook uitgedaagd om iets te maken. Je creatie maakt kans op een plekje in het museum.


Poëzie

In de ATV-reeks 'Vers geplakt' ging Antwerps stadsdichter Maud Vanhauwaert op zoek naar sporen van tien overleden dichters in Antwerpen. Voor elke aflevering dook Maud het depot van het Letterenhuis in en ging ze op zoek naar het werk van grote Antwerpse dichters zoals Alice Nahon, Willem Elsschot, Hendrik Conscience en Paul van Ostaijen. Herbekijk hier de afleveringen.

 

 

 

 
 

<
>
x