Het gezin Van Paemel

In Deinze wordt momenteel de laatste hand gelegd van het gloednieuwe CC Leietheater. Dat moet tegen 6 september klaar zijn voor de première van Het gezin Van Paemel, het eerste toneelstuk dat in het Leietheater zal opgevoerd worden. Het nieuwe cultuurcentrum – waarvan vtbKultuur Deinze trouwens mee aan de wieg stond - zal dan meteen goed opgewarmd worden, want er staan maar liefst 21 voorstellingen van dit toneelstuk gepland.

De stad Deinze wil het Leietheater meteen sterk op de culturele kaart zetten en een link maken naar de fusie met Nevele. Auteur Cyriel Buysse werd in 1859 geboren in Nevele en schreef in 1903 Het gezin Van Paemel. Het stuk is een productie van vzw De Kwelm, productiehuis voor professionele voorstellingen in de Oost-Vlaamse spreektaal.

Voor de huidige bewerking werd Hans Van Cauwenberge – die tot z’n 18de in Deinze woonde – aangetrokken als regisseur. Jo De Meyere neemt de hoofdrol, boer Van Paemel, voor z’n rekening. Hij neemt de andere acteurs, allen streekgenoten en toneelliefhebbers, mee op sleeptouw. 

Het verhaal

Vader Van Paemel is boer op de hoeve van baron de Wilde. De kinderen van de boer verlaten een voor een de boerderij. De ene zoon noodgedwongen na een jachtongeval, de andere zoon nadat hij in onmin raakte met z’n vader. De dochters vertrekken voor de liefde of het geloof. Door een gebrek aan werkkrachten gaat het steeds slechter met de boerderij …

De ambitie van Van Cauwenberghe is om de semi-feodale toestanden in het Vlaanderen van de 19de eeuw uit het verhaal om te zetten in actuele thema’s. Hans: “Ik wil dat het publiek nadenkt over de nog steeds ongelijke sociale strijd. Denk maar aan problematieken zoals collectieve ontslagen, vluchtelingen, daklozen, enz ... Ik hoop dat de bezoekers na de voorstelling naar huis gaan met een open blik en een intentie tot meer verdraagzaamheid.”

Samen met andere cultuurliefhebbers voordelig naar deze voorstelling?

Op zondag 29 september zakken heel wat vtbKultuur-groepen af naar CC Het Leietheater in Deinze. Heb jij zin om samen met andere theaterliefhebbers te genieten van Het gezin Van Paemel? Deze vtbKultuur-groepen gaan alvast naar de voorstelling om 14.30 uur: 

Tickets zijn te boeken via de groepen in kwestie. 

<
>
x