EUROPALIA ROMANIA: bewonder kunstzinnig Roemenië

Met meer dan 270 evenementen op zo’n 50-tal locaties in heel België belooft EUROPALIA ROMANIA een van de absolute hoogtepunten van het cultureel jaar te worden. EUROPALIA, het bekende internationale kunstenfestival, organiseert sinds 1969 kunstenbiënnales rond wisselende gastlanden. Na EUROPALIA INDONESIA in 2017 treedt nu Roemenië voor het voetlicht, met een waaier aan verrassende artistieke activiteiten. EUROPALIA ROMANIA loopt van 2 oktober 2019 tot 2 februari 2020. 

Hoogtepunten uit dit kunstenfestival zijn ongetwijfeld de expo's 'Brancusi' en 'Dacia Felix'. En toeval of niet, net deze expo's kan je met vtbKultuur bezoeken. 

Expo Brancusi aan scherpe prijs én met muzikale animatie

Deze prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de 20ste eeuw, mag je niet missen. Brancusi is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. Hij introduceerde een nieuwe beeldentaal, los van de heersende academische stijl. In zijn oeuvre sublimeert hij de werkelijkheid tot alleen de poëtische essentie overblijft en slaagt hij er in de ziel van zijn onderwerpen bloot te leggen. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd. De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privécollecties van over de hele wereld bijeen. Verschillende werken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten en werk van Rodin, bij wie Brancusi kort in de leer ging.

Op zaterdag 14 december gaan heel wat vtbKultuur-groepen naar deze tentoonstelling. Als kers op de taart kunnen ze bovendien genieten van een Roemeense dans- en muziekgroep. Zin om mee te gaan? Schrijf dan in bij een van deze vtbKultuur-groepen:

Op zaterdag 30 november kan je aansluiten bij een van deze West-Vlaamse vtbKultuur-groepen. Inschrijven kan bij de groep in kwestie. 

Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië

106 na Christus. De Romeinen voegen Dacia toe aan hun immense Rijk. De nieuwe provincie ligt in wat vandaag Roemenië is, het oude thuisland van Daciërs en Geten. Bewonder hun verbluffende goud- en zilverschatten in een sfeervol decor met grootse landschapsbeelden. Verneem meer over hun contacten met Grieken, Kelten en Scythen. De expo is gezinsvriendelijk met voor kinderen een audioguide op maat en leuke spellen. Verruim je blik in een verrassend boeiende tentoonstelling Of dacht je nu écht dat Dacia alleen een automerk was?

www.galloromeinsmuseum.be

Op zaterdag 16 november brengen heel wat Limburgse vtbKultuur-groepen een bezoek aan deze tentoonstelling. Zin om mee te gaan? Schrijf dan als de bliksem in via peer@vtbkultuur.be of via gsm 0473 86 99 85. Meer info over het dagprogramma vind je op www.vtbKultuur.be/peer/activiteiten.

<
>
x