Europalia Indonesia met vtbKultuur

Hoe kan je in luttele maanden de complexe en diverse cultuur van Indonesië tonen zonder hierbij in clichés te vervallen? In samenwerking met Indonesische en Europese artiesten, curatoren en experten, gaat EUROPALIA deze uitdaging aan en toont het de meest overwachte en contrasterende kanten van Indonesië. Java en Bali komen natuurlijk aan bod, maar ook de meer afgelegen gebieden zoals Papoea en de Molukken. Van eeuwenoude voorouderbeelden tot video-installaties, van gamelan tot experimentele dans uit Papoea ... Ontdek met vtbKultuur een Indonesië rijk aan tradities maar ook stevig geworteld in het heden.

  1. Tentoonstelling Ancestors & Rituals, Bozar Brussel

Van Sumatra over Java, van de Molukken tot Papoea: in heel Indonesië speelden en spelen de voorouders een vooraanstaande rol. Toraja’s graven hun doden op om ze te wassen, aan te kleden en te vieren. Dorpelingen uit Flores worden door indrukwekkende Ana deo voorouderbeelden beschermd tegen boze geesten. De vooroudercultus en -voorstellingen getuigen van een enorme diversiteit, kracht en poëzie. In deze tentoonstelling ontdek je hoe voorouders Indonesië tot vandaag mee vorm blijven geven, vertrekkend vanuit het erfgoed maar met actuele vragen rond tradities en rituelen in een hedendaagse maatschappij.  Nooit eerder getoonde archeologische en etnografische schatten worden samengebracht met uniek beeldmateriaal en interviews. Een samenwerking met het National Museum in Jakarta en tal van collecties uit alle uithoeken van de archipel.

Wil je deze tentoonstelling graag in groep bezoeken, dan kan je aansluiten bij onderstaande vtbKultuur-afdelingen. Inschrijven voor dit groepsbezoek kan bij de betreffende afdeling zelf.

  • zaterdag 11 november 2017

Bonheiden, Keerbergen, Deurne/Berchem, Duffel, Holsbeek, Huldenberg, Kortenberg, Leopoldsburg, Hechtel-Eksel, Ninove, Oostende, Sint-Genesiuis-Rode en Sint-Katelijne-Waver

  • zaterdag 25 november 2017

West-Vlaamse afdelingen waaronder Blankenberge en Damme

  • zaterdag 2 december 2017

Asse/Zellik, Anderlecht en Brussel-Oost

  2. Tentoonstelling: Koninkrijken van de zee. Archipel - La Boverie, Luik

In de Indonesische archipel staan samenstromen en samenkomen centraal. Sinds jaar en dag is dit een van de belangrijke knooppunten van de wereldhandel. Hier meerden de Austronesische schepen aan, de Arabische dhows, de Chinese jonken, de Iberische karvelen en de zeilschepen van de Oost-Indische Compagnie, voor de containerschepen en olietankers van vandaag.

Het verhaal van deze archipel is er een van vele banden en connecties, waar het nabije en het verre met elkaar in aanraking komen, tegen elkaar worden uitgespeeld door een alomtegenwoordige maritieme wereld. De zee verenigt meer dan ze scheidt en de moessonwinden maakten van dit knooppunt een verplichte halte voor buitenlandse kooplui, religieuzen en diplomaten. Hun aanwezigheid liet sporen na in de mythen, monumenten, kunst en tradities van het hedendaagse Indonesië. 

Wil je deze tentoonstelling in groep bezoeken, dan kan je op stap met de afdeling Leopoldsburg/Hechtel-Eksel op zaterdag 16 december 2017. Inschrijven kan via de afdeling zelf.

 

<
>
x