Bruegel is favoriete 'Vlaamse Meester' van Piet Goddaer

Piet Goddaer is met zijn muzikantennaam Ozark Henry wereldwijd bekend en geliefd. Wijlen David Bowie roemde zijn debuutplaat als een van de meest belangwekkende van het jaar. Goddaer pioniert met geluidsbeleving en de verhouding tussen ruimte en geluid. Maar ook het verleden en ons erfgoed laten hem niet onbetuigd. We vroegen hem naar zijn favoriete 'Vlaamse meesterwerk'. Hij koos voor 'De val van de opstandige engelen’, een iconisch werk van Pieter Bruegel. Dit werk is te bewonderen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België op de Kunstberg in Brussel. Waarom net dat werk, willen we weten. “‘De val van de opstandige engelen’ verbeeldt zo’n interessant en universeel thema”, vertelt Goddaer. “Bovendien is het razend actueel en nodigt het ons ook vandaag uit om na te denken over het leven en de maatschappij. Want voor mij gaat de dieperliggende betekenis van dit werk over vragen als ‘wat is goed?’ en ‘wat is kwaad?’, ook buiten de religieuze, Bijbelse context. Dat thema is grafisch erg mooi verbeeld in een geraffineerd spel van licht en donker."

Het hele interview met Piet Goddaer lees je in VAB-Magazine van september

Vlaamse Meesters - vakmanschap inspireert
Ontdek het favoriete meesterwerk van Piet Goddaer in tentoonstelling
Meer dan 250 jaar lang, van de 15de tot ver in de 17de eeuw, waren de Vlaamse kunstenaars toonaangevende meesters in de schone kunsten. Kunstenaars als Van Eyck, Bruegel en Rubens hadden elk hun eigen stijl en legden elk andere accenten.
Toch zijn er gemeenschappelijke kenmerken. Ze blinken uit in vakmanschap en detaillisme. Ze lieten een gigantische erfenis na en zijn nu nog steeds een inspiratiebron voor velen.

Bezoek de vtbKultuur-tentoonstelling ‘Vlaamse Meesters - vakmanschap inspireert’ en ontdek welke tien hedendaagse kunstenaars in dialoog gaan met hun favoriete meester. We verklappen alvast dat beeldend kunstenaar Jan Fabre, kok Jeroen Meus en muzikant Piet Goddaer vertellen over het meesterwerk dat hen het meest ontroert, inspireert of verbaast. Hun verhaal nodigt je uit op een ontdekkingstocht langs oude en hedendaagse kunsten. De tentoonstelling reist drie jaar lang langs vtbKultuur-groepen in Vlaanderen en Brussel

<
>
x