500 jaar Luther en protestantisme

De 16e-eeuwse Duitse theoloog Maarten Luther spijkerde op 31 oktober 1517 zijn wereldberoemd geworden 95 stellingen aan de poort van de Slotkerk in Wittenberg. Hiermee klaagde hij de wantoestanden van de katholieke kerk aan. Die doelbewuste actie leidde tot de Reformatie en wordt daarom gezien als de oorsprong van het protestantisme. Luthers invloed op Europa valt niet te onderschatten. 
Zijn stempel op onze cultuur al helemaal niet. 

Ter gelegenheid van '500 jaar Luther' staat er in Duitsland heel wat op het programma. Er lopen verschillende grote tentoonstellingen. Zo is er in Eisenach de expo over de Duitse identiteit, het Deutschtum. In Wittenberg, de stad waar hij het grootste deel van zijn leven heeft doorgebracht, als Augustijner monnik en professor, is er de expo over het lutheranisme. Een derde grote expo, in Berlijn, handelt over de Lutherse kerk – eerst in Duitsland, vervolgens de verspreiding over Europa, en daarna de hele wereld.”  

Ook heel wat vtbKultuur-afdelingen organiseren activiteiten rond dit thema. Ze organiseren reizen in de voetsporen van Luther. Maar ook dichter bij huis hoor je zijn verhaal via lezingen en tentoonstellingen.

Benieuwd? Raadpleeg onze activiteitenkalender. Je kan zoeken op thema of bovenaan in de balk op het vergrootglas-icoontje klikken. Als je daar 'Luther' intypt, krijg je heel wat Luther-activiteiten te zien.

Meer achtergondinformatie over het aanbod in Duitsland nodig? Neem een kijkje op http://www.germany.travel/nl/specials/luther/luther.html.

<
>
x