vtbkultuur Musica Furiosa

Musica Furiosa

Inschrijvingen afgesloten - Matineeconcert in Bozar Brussel

Het Belgian National Orchestra brengt werk van J. Brahms en A. Bruckner.

Datum: 09/12/2018
Uur: 15:00
Uur van samenkomst: 13:30 uur
Plaats: Bozar
Adres: Ravenstein 23, 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: Vertrek met de autocar - Pater Segersstraat te Sint-Niklaas (tegenover het vroegere KBC kantoor)
Prijs leden: € 28
Prijs niet-leden: € 31
Thema: Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert

Belgian National Orchestra – Hartmut Haenchen leiding

PROGRAMMA

Symfonie nr. 1, op. 68 Johannes Brahms
Symfonie nr. 4, "Romantische" Anton Bruckner


Dankzij zijn leraar orkestratie, Otto Kitzler, maakte Anton Bruckner kennis met de muziek van Wagner. Het was een ontmoeting die zijn leven zou veranderen. Bruckner verruilde de vertrouwdheid van het kerkorgel voor de bok.

Onder de baton van Hartmut Haenchen — Conductor of The Year (Opernwelt, 2017) — is de Derde Sympfonie (1e versie: 1872-73) in veiligere handen dan bij de componist zelf. Noodgedwongen moest de première door de onervaren Bruckner zelf gedirigeerd worden. Nadat het publiek stilletjes verdween nam ook het orkest uiteindelijk de benen. Met de Derde Symfonie zal een Bruckner-cyclus met Hartmut Haenchen van start gaan die we in de volgende seizoenen zullen voortzetten.


Waar Bruckner er twaalf jaar over gedaan heeft zijn symfonie tot een goed einde te brengen nam Brahms 21 jaar de tijd om zijn Eerste Symfonie in 1876 te voltooien. De drang om tot perfectie te komen hield de mannen in hun greep. Brahms — bevangen door zijn bewondering voor de symfonieën van zijn musicale voorbeeld, Beethoven — bleef zichzelf voortdurend in vraag stellen. Werk dat niet aan zijn extreme hoge standaarden voldeed werd genadeloos vernietigd. Ruim baan voor de perfectionisten!

 

Overname van website Bozar met toestemming - Foto - Hartmut Haenchen © Riccardo Musacchio - Tekst - Bron Bozar

<
>
x