vtbkultuur Meise

Meise

vtbKultuur-reportage over SICILË

Sicilië is een eiland en een autonome regio van Italië in de Middellandse Zee. . De officiële Italiaanse en Siciliaanse naam is Sicilia.

 

Datum: 11/12/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30
Plaats: GC de MUZE van Meise
Adres: Brusselsesteenweg 67, 1860 Meise
Prijs leden: 6
Prijs niet-leden: 7
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

SICILIË

De Italiaanse schatkamer – Een fascinerend kruispunt van Culturen!

 

Een ”Full High Definition film” van Edgard Jespers.(*)

 

Sicilië is een eiland en een autonome regio van Italië in de Middellandse Zee. Het ligt ten zuidwesten van de regio Calabria, op het Italiaanse vasteland, en ten noordoosten van het Noord-Afrikaanse land Tunesië. De officiële Italiaanse en Siciliaanse naam is Sicilia. De Oud-Griekse naam Trinakria betekent "het eiland met de drie punten". De hoofdstad is Palermo.

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee met een oppervlakte van 25.700 km². De kustlijn is ongeveer 1000 km. Het hoogste punt van Sicilië is de Etna met 3343 m hoogte. Sicilië telt 5 miljoen inwoners.

Tot de autonome regio Sicilië behoren ook de Liparische of Eolische Eilanden, het eilandje Ustica, de Egadische Eilanden. Het eiland Pantelleria en de Pelagische Eilanden liggen voor de kust van Tunesië en horen geologisch tot het Afrikaanse continent.

De oudste sporen van bewoning op Sicilië dateren van ongeveer twee miljoen jaar geleden. De oorspronkelijke inwoners van Sicilië, voor de Griekse kolonisatie, waren de Elymianen, Sicani en de Sicelen, die waarschijnlijk het laatst op het eiland aangekomen zijn rond 1200 v.Chr.

Sicilië werd later gekoloniseerd door Fenicische kolonisten uit Carthago en het oude Griekenland. Deze kolonisatie begon in de 8e eeuw v.Chr.. Sicilië vormde toen samen met zuidelijk Italië Magna Graecia. Er werden toen verschillende stadstaten gesticht op het huidige Sicilië, waaronder Gela, Agrigento, Selinunte, Himera en Messina. Van 827 tot 1091 werd het eiland geregeerd door de moslims. Na interne dynastieke problemen zagen de christenen hun kans om het eiland te veroveren.

In de loop van de geschiedenis werd Sicilië door Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden overheerst. Al deze volkeren hebben hun (etnische) sporen op het eiland nagelaten.

Griekse cultuurschatten zijn er onder andere in Agrigento, Syracuse, Catania. Romeinse mozaïeken zijn te bewonderen in de Villa Romana del Casale bij Piazza Armerina.

De Dom van Monreale en het Paleis van de Normandiërs met de Cappella Palatina in Palermo zijn gebouwd in de zogenaamde Arabisch-Normandische kunststijl. Deze kunststijl is uniek voor Sicilië en bestaat uit Normandische, Arabische en Byzantijnse elementen.

Uit de Spaanse periode is vrij veel bewaard gebleven. Na de aardbeving van 1693 werd veel gebouwd in de Siciliaanse barokstijl, vooral in Noto.

 

<
>
x