Cultuursmakers

Mechelen

"We gaan nog niet meteen naar Tomorrowland, hoor!"

Cultuursmakers Mechelen heeft een nieuwe voorzitter. Hildegarde Van Miert besloot om na ongeveer twintig jaar voorzitterschap de fakkel door te geven aan Chris De Mey, die graag de uitdaging aangaat. We laten beide dames aan het woord en peilden naar wat de toekomst brengen zal voor Cultuursmakers Mechelen.

Wat nu Hildegarde, ga je op pensioen?
Hildegarde: “Oh, maar ik stop nog niet met Cultuursmakers hoor! Ik doe nog heel graag verder, maar niet meer als voorzitter. Ik ben nu 22 jaar actief in Cultuursmakers. Eerst als ondervoorzitter van Cultuursmakers Mechelen, Wieland Volkaert was toen voorzitter. Godfried, mijn man was tot lang penningmeester. We waren met een vrij groot bestuur toen. In die eerste jaren, nam ik het over van Wieland toen die stopte, en sindsdien ben ik altijd voorzitter gebleven.”

Waarom nu dan stoppen als voorzitter?
Hildegarde: “Deels door gezondheidsredenen, waardoor ik niet meer aan alle activiteiten deel kon of kan nemen. En ik combineerde het voorzitterschap ook nog met de 'job' van penningmeester. Soms is dat toch wat te veel van het goede. Misschien is het nu wel het moment om de fakkel over te dragen aan een jonger iemand. Twee jaar geleden vierden we nog ons twintig jarig bestaan, zo werd een periode eigenlijk mooi afgerond...

Toen Chris ons bestuur opnieuw vervoegde, was ik daar heel blij om. We kennen haar als een gedreven persoon die er altijd 100% voor gaat. Een tijd terug moest ze door omstandigheden afhaken, dat vonden we allemaal jammer. Toen ze terugkwam ontvingen we haar met open armen. En ja, ze leek mij een geschikte kandidaat om het voorzitterschap over te nemen. Dus deed ik het voorstel, ze zei gelukkig ja” (lacht).

Chris: “Natuurlijk deed ik dat! Wat een eer zeg. We gaan er het beste van maken. Samen, met het bestuur én Hildegarde natuurlijk. Haar rol is nog niet uitgespeeld hoor...”
Hildegarde: “Nee, ze zijn van mij nog niet verlost!” (lacht!)

Chris, sinds kort trad je dus terug toe tot het bestuur van Cultuursmakers Mechelen. En dan hopla, voorzitter!
Chris: “Ja, tof he! Toen Hildegarde met dat voorstel kwam, heb dat met beide handen aangenomen. Ik heb altijd graag deel uitgemaakt van deze ploeg. Een goed draaiende afdeling, met veel fijne activiteiten. Graag wil ik Hildegarde's werk verder zetten, met hier en daar wat andere accenten, misschien...”

Andere accenten? Vertel!
Chris: “Goh, we gaan nu niet plots een uitstap naar Tomorrowland organiseren hoor! (lacht). Maar samen met het bestuur gaan we een aantal zaken overdenken en werken aan vernieuwing. We bouwen verder op twintig jaar ervaring, en heel wat 'klassiekers' houden we natuurlijk in het aanbod. Maar gaan ook andere dingen uitproberen hier en daar. De leden moeten zich zeker geen zorgen maken.

Voorlopig nog geen Tomorrowland dus, maar wat gaat er dan zoal veranden?
Chris: “Om te beginnen wil ik benadrukken dat we onze leden in de watten gaan blijven leggen, zoals dat al gebeurde met Hildegarde aan het roer. Een uitdaging die zeker voor ons ligt, is zeker het bereiken van andere doelgroepen”

De moeilijke queeste naar een jonger publiek?
Chris: “Ja, zeker. Maar dat niet alleen he. We willen ook laagdrempelig te werken, pogen die mensen ook te bereiken die nu moeilijk toegang krijgen tot cultuur. Ook is er de diversiteitskwestie. We hopen cultuur en Cultuursmakers Mechelen bij zoveel mogelijk mensen ingang te doen vinden. Want zeg nu zelf: bij Cultuur is toch iedereen welkom, niet? Daar gaan we dus nog meer op inzetten.

Hoe begon eigenlijk jouw verhaal bij Cultuursmakers Mechelen? 
Chris: “Dat was bij de KnipoogDag in Antwerpen, denk ik...”
Hildegarde: “Jij hebt me toen geholpen met de deelnemers bandjes rond te binden...”
Chris: “Exact. En ik ging ook al vaak mee naar activiteiten, samen met mijn ma, die ook lid is. En voor ik het goed en wel besefte zat ik mee in het bestuur. En nu terug, enfin voorzitter zelfs”.

Kunnen jullie toch al een tipje van de sluier lichten over 'de nieuwe Cultuursmakers Mechelen?
Chris: “We gaan op hezelfde elan verder en waken over de blijvende kwaliteit, dat vinden we zeer belangrijk. Maar met dus hier en daar wat àndere en nieuwe dingen. Nee, we gaan nog niet alles prijsgeven. Ja, er staan heel wat leuke zaken op onze leden te wachten. Een paar dingen veranderen ook. Nee, we gaan nog niet alles prijsgeven ...”
Hildegarde: “Op de webstek en op facebook lees je dra meer; En onze leden krijgen ons krantje he. Of nee, wel nieuwsbrief dan..."
Chris: "Ja, nieuwsbrief, want we gaan volledig digitaal!"
Hildegarde: “Bliksem 100 was meteen ook de laatste, laatste gedrukte editie van onze nieuwsbrief. Natuurlijk blijven we onze leden informeren"

Cultuursmakers Mechelen is klaar voor de toekomst?
Chris: "we zijn klaar voor nog eens 20 jaar, en nog!"

Bedankt voor dit verhelderende gesprek, dames. Benieuwd naar Cultuursmakers Mechelen 2.0. dan!


tekst: Mark Van Mullem
foto: Pascale Van Lierde

<
>
x