vtbkultuur Mechelen

Mechelen

vtbKultuur Mechelen bezoekt de meest Vlaamse stad van Nederland > VOLZET

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni 2019 bezoekt vtbKultuur Mechelen 'de meest Vlaamse stad van Nederland', zoals Haarlem zich graag laat noemen...

Datum: 01/06/2019 tot 02/06/2019
Uur: 07:30
Uur van samenkomst: 07:25
Plaats: Haarlem
Plaats van bijeenkomst: Zandpoortvest, Parking 2, Mechelen
Prijs leden: € 225
Prijs niet-leden: Enkel voor leden, vanaf 10 euro ben je lid
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip
Beschikbare plaatsen: 40
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

***je kunt helaas niet meer inschrijven voor deze activiteit want op 1 maart 2019 reeds volledig volgeboekt***

Van zaterdag 1 tot en met zondag 2 juni verkent vtbKultuur Mechelen ’de meest Vlaamse stad van Nederland’, zoals Haarlem zich trots noemt. De stad van Frans Hals die geboren is in Antwerpen maar ook Mechelse roots heeft.
 De stad ook van Boudewijn de Groot en Lennaert
Nijgh. En van Laurens Janszoon Coster, de uitvinder van de drukpers, voor Gutenberg dat deed, dat beweren de Haarlemmers toch.

Haarlem, ontstaan in de Romeinse tijd, kreeg in 1245 stadsrechten van graaf Willem II van Holland en werd vanaf dan een van de belangrijkste steden van Holland. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog verzette Haarlem zich hevig tegen de Spaanse overheersing. In die tijd vluchtten vele Vlamingen naar de stad, daadkrachtige mensen met veel vakkennis, kapitaal en handelsrelaties. De bekendste onder hen was Frans Hals.
 De historische binnenstad telt een groot aantal monumentale bouwwerken, waaronder vele kerken en hofjes, en bezit de status van beschermd stadsgezicht. 
 Ook heeft de stad een aantal belangrijke musea: het Frans Hals Museum & de Hallen en het Teylers Museum behoren tot de meest bezochte musea van Noord-Holland, Amsterdam buiten beschouwing gelaten. Haarlem is de zesde monumentenstad van Nederland.
 Gedurende die twee dagen gaan we vast niet alles kunnen bezoeken, maar we pogen je flink te doen proeven van deze boeiende en interessante stad.
 
 Na aankomst starten we ons weekend met een deugddoende koffie of thee en gebak. Daarna wandelen we door het historisch centrum in het deskundig gezelschap van een gids. Na de huisgemaakte lunch op een mooie locatie bezoeken we het vermaarde Frans Hals Museum. Behalve de schuttersstukken van Frans Hals zijn daar nog veel meer kunstschatten uit de Gouden Eeuw te bewonderen. Je krijgt voldoende vrije tijd om het museum verder te bezoeken of de binnenstad te verkennen. Rond 18 uur lunchen we in de buurt van het hotel en nadien ben je vrij om bijvoorbeeld de stad in te trekken. Drink dan zeker een Jopenbier in de Jopenkerk of op een van de vele andere leuke adresjes.
 Op zondag bezoeken we, na het ontbijt, het Teylers Museum, het eerste en oudste museum van Nederland (1784). Het werd gesticht uit de nalatenschap van de vermogende lakenkoopman en zijdefabrikant Pieter Teyler van der Hulst. Het bezoek is een wandeling door de tijd, maar let zeker ook op het interieur van het museum zelf, niet in het minst de Ovale Zaal, pronkstuk van het Teylers Museum.

Tegen de middag trekken we naar zee voor een vrij bezoek aan Zandvoort aan Zee. Aanraders zijn het Casino en vooral het ‘grappige gebouw’ van architect Sjoerd Soeters, namelijk Circus Zandvoort. Gewoon flaneren, een terrasje meepikken of een strandwandeling maken behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden.
Anders dan zovele Vlamingen in de Gouden Eeuw keren wij na ons bezoek aan Zandvoort wel huiswaarts.

Dit programma wordt nog verder verfijnd en eventuele kleine wijzigingen zijn nog mogelijk.
Tijdig inschrijven is zeker de boodschap, zoals een aantal leden al deden!

tekst & foto's: ©  Mark Van Mullem


PRAKTISCH:
Zaterdag  en  zondag  1  en 2 juni  2019. We vertrekken zaterdagochtend om 7.30 uur aan de Zandpoortvest, parking 2. De deelnameprijs bedraagt € 225 p.p. op basis van een tweepersoonskamer. De toeslag voor een singlekamer bedraagt € 37. Inbegrepen: busvervoer, hotel, alle georganiseerde bezoeken en gidsen, alle maaltijden op zaterdag en het ontbijt op zondag. Niet inbegrepen: maaltijd(en) op zondag, dranken aan tafel bij de maaltijden, eventuele extra drank bij lunch op zaterdag. 

Deze uitstap is enkel beschikbaar voor leden van vtbKultuur. Nog geen lid?  Geen probleem:  vanaf   € 10  ben  je lid, jouw lidmaatschap geeft je ledenkorting op alle activiteiten van vtbKultuur. Uitstap in samenwerking met Verhoeven busreizen, vergunning A 5741.

Inschrijven bij H. Van Miert, t 015 55 56 02 of via mechelen@vtbkultuur.be en betalen ten laatste 10 maart 2019 op rekeningnummer BE90 4066 0651 4132  met vermelding van de code 1/6/2019.<
>
x