vtbkultuur Mechelen

Mechelen

Op bezoek bij naaste buren Heusden en Giersbergen

Omwille van de Corona-crisis verplaatsen we onze uitstap van 18 april 2020 naar zaterdag 10 oktober 2020.

Dan trekken we de grens over naar onze naaste buren Heusden en Giersbergen in Nederland.
Vlakbij en onbekend.

 

Inschrijven via mechelen@vtbkultuur.be 

Datum: 10/10/2020
Uur: 08:00
Uur van samenkomst: 07:50
Plaats: Vertrek aan Zandpoorvest, Parking 2
Plaats van bijeenkomst: Zandpoortvest, Parking 2
Prijs leden: € 55
Prijs niet-leden: € 60
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 24

Zaterdag 10 oktober 2020 trekken we de grens over naar onze naaste buren in Nederland. Vlakbij en onbekend. Te ontdekken dus.We vertrekken om 8 uur 's morgens met de autobus aan de parking Zandpoortvest (onze vertrouwde opstapplaats) naar Heusden.

Heusden is een klein dorp in het centraal noordelijke deel van Noord-Brabant aan de Bergse Maas. Heusden lag op de strategische grens tussen verschillende graafschappen en het hertogdom Brabant. Mede hierdoor heeft Heusden een vrij roerige geschiedenis achter de rug, maar heeft door de eeuwen heen zijn historische karakter toch weten te behouden.

We verkennen met gids een mooi bewaard dorp, één van de weinige waar de vestingswerken van Willem van Oranje nog intact en in prima staat bewaard zijn. We ontdekken de oorsprong en betekenis van het historische gezegde "Heusden mijn, Mechelen dijn".

We lunchen (in buffetvorm) aan de pittoreske jachthaven en nemen daarna de bus naar Giersbergen. Hier gaan we op wandel (+- anderhalf uur) door het nationaal park De Loonse en Drunense Duinen. Dit is het grootste actieve zandstuifgebied van Europa. In de laatste IJstijd bliezen de poolwinden zand vanuit het noorden naar Brabant, waar het in dikke pakketten bleef liggen. Dat zand zorgt voor nogal extreme omstandigheden: de bodem is droog en voedselarm. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan oplopen tot wel 50 graden. Dat zorgt voor een unieke flora en fauna, die zich hebben aangepast aan de droogte, schraalheid en temperatuurschommelingen.

Na een vieruurtje met lokale specialiteit, vertrekken we rond 17.30 uur terug naar Mechelen.

!! Inschrijven vóór 15 september 2020 !!


PRAKTISCH:

Vertrek aan de parking Zandpoortvest om 8 uur. Vertrek in Giersbergen om 17.30 uur
Kostprijs: vtbKultuur- en VAB-leden: € 55, niet-leden: € 60 (inclusief 1 drankje tijdens de lunch)

Inschrijven: via mechelen@vtbkultuur.be met vermelding: Heusden_10/10/2020_vtbKultuur /VAB-lidnr.
Betaling: op rekeningnr. BE90 4066 0651 4132 van vtbKultuur Mechelen met vermelding: Heusden_18/04/2020_vtbKultuur /VAB-lidnr.

<
>
x