vtbkultuur Mechelen

Mechelen

Op bezoek bij Folon en Hergé [GEANNULEERD]

Zaterdag 22 juni rijden we naar Terhulpen en Louvain-La-Neuve om er respectievelijk de beeldende kunsten van Jean-Michel Folon en Georges Remi (Hergé) te gaan (her)ontdekken. 

Datum: 04/06/2019
Uur: 09:00
Uur van samenkomst: 08:50
Plaats: Afspraak: Zandpoortvest, Parking 2
Adres: Vertrek op de Zandpoortvest, Parking 2 , 2800 Mechelen
Plaats van bijeenkomst: Afspraak: Zandpoortvest, Parking 2
Prijs leden: € 105
Prijs niet-leden: € 115
Thema: Beeldende kunst
Type: Groepsbezoek

Zaterdag 22 juni 2019 bewonderen we twee interessante beeldende kunstenaars met uiteenlopende achtergronden. In Terhulpen bekijken we met verwondering de werken van Jean-Michel Folon en in Louvain-la-Neuve exploreren we de vermaarde ‘klare lijn’ van Kuifjes geestelijke vader Hergé.

We vertrekken aan de Zandpoortvest om 9 uur en rijden naar Terhulpen om in de voormiddag de Stichting Folon te bezoeken. De naam Jean-Michel Folon (°Ukkel 1934 - +Monaco 2005) doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar de illustraties van deze schilder, beeldhouwer en illustrator des te meer.

Zijn opleiding als kunstenaar krijgt Jean-Michel Folon aan de kunstacademie Sint-Lucas in Brussel en later in de ‘École nationale supérieure des arts visuels’, ook bekend als 'La Cambre'. Hij verlaat Brussel voor Parijs. Zijn eerste tekeningen kennen geen succes in Frankrijk maar des te meer bij de tijdschriften ‘Esquire’ en ‘The New Yorker’. Folon vertrekt naar de Verenigde staten. Daarna ontwierp hij niet alleen omslagen voor tijdschriften maar ook postzegels, affiches, prenten en glasramen. Een van de vele muurschilderingen die hij realiseerde, bevindt zich in de Brusselse metro Montgomery. Nog in het Brusselse straatbeeld vinden we aan het Noordstation en in de Zavelwijk standbeelden van hem. Bij een bezoek aan Knokke kun je zijn sculptuur ‘La Mer, ce grand sculpteur’ bewonderen op het strand. Een zittende man, in brons, die bij vloed onder water verdwijnt. Folon zal boeken illustreren van Franz Kafka, Guy de Maupassant, Boris Vian e.a. Hij maakt tekenfilms en theaterdecors. Zijn beeldhouwwerken zijn eerst in hout, klei en gips. Later maakt hij ze in marmer en brons.

In het jaar 2000 richt hij de Stichting Folon op in het Solvay-domein in Terhulpen. Folon schenkt een 500-tal werken aan de stichting. De Franse president neemt hem op in de ‘Ordre national de la Légion d’honneur’, de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding. Hij was ook ambassadeur van UNICEF. Hij overlijdt in Monaco op 71-jarige leeftijd.

Geniet tijdens de rondleiding van de droomwereld van Folon in pastel. We lunchen in ‘Taverne de l’Homme Bleu’, het restaurant bij de Stichting Folon. Na de lunchpauze vertrekken we naar Louvain-la-Neuve om het Hergé-museum te bezoeken.

Georges Prosper Remi (°Etterbeek 1907 - +Sint-Lambrechts-Woluwe 1983) kennen we beter als striptekenaar Hergé, schepper van ‘De avonturen van Kuifje’ en ‘De guitenstreken van Kwik en Flupke’. Deze kunstenaar is alombekend en heeft minder inleiding nodig. Zijn pseudoniem Hergé bedacht hij door zijn naam achterstevoren te schrijven en dan daarvan de initialen te gebruiken. Dus Remi Georges wordt RG. In het Frans uitgesproken krijg je dan Hergé.

In 2009 opende in Louvain-la-Neuve, twintig kilometer ten zuidoosten van Brussel, het Hergé-museum. In het museum staat vooral de tekenaar en de mens Hergé centraal. Originele platen, foto’s, documenten en voorwerpen werden hier samengebracht en vertellen over de meester van de ‘klare lijn’. Met ‘klare lijn’ wordt de typische tekenstijl van Hergé aangeduid. Tijdens ons geleid bezoek door het museum wordt ons in acht zalen verteld over het leven en werk van Hergé.

tekst: © Jos Keunen

Praktisch: 
Vertrek op zaterdag 22 juni aan de Zandpoortvest, parking 2, om 9 uur. Voormiddag: bezoek aan de Stichting Folon in Terhulpen, na de lunch in ‘Taverne de l’Homme Bleu’ van de Stichting Folon rijden we naar Louvain-la-Neuve en bezoeken we in de namiddag het Hergé-museum. De lunch (inbegrepen in de deelnameprijs) bestaat uit: soep van de dag, tagliata (+ twee: wijn of bier of water) en chocolademousse (+ koffie of thee).

Inschrijven voor 31 mei 2019 bij H. Van Miert, t 015 55 56 02 of via mechelen@vtbkultuur.be en betalen op rekeningnummer BE90 4066 0651 4132 met vermelding van de code 22/6/2019.

<
>
x