vtbkultuur Mechelen

Mechelen

Lunchcauserie: Studio Vandersteen & de Vlaamse Stripwereld

Suske en Wiske, tante Sidonia, Jerom en Lambik worden dit jaar 75 jaar en zijn deel van het collectieve geheugen van Vlaanderen. Zaterdag 14 maart is Studio Vandersteen-biograaf Ronald Grossey te gast bij vtbKultuur Mechelen

Datum: 07/03/2020
Plaats: Helaas geannuleerd
Plaats van bijeenkomst: Geannuleerd
Prijs leden: € 34
Prijs niet-leden: € 38
Thema: Literatuur
Type: Reportage of lezing
Beschikbare plaatsen: 24

Ben je liefhebber van Suske en Wiske, Jerom, Bessy of eerder van De Rode Ridder, Robert en Bertrand? Het zijn allemaal striphelden van Studio Vandersteen. De bekendste helden; Suske en Wiske, tante Sidonia, Jerom en Lambik worden dit jaar 75 jaar en zijn deel van het collectieve geheugen van Vlaanderen. Generaties lang verdwalen groot en klein in de avonturen van Susker en Wiske zonder tijd en ruimte. De man voor en achter deze Vlaamse iconen was Willy Vandersteen, een geniale tekenaar en verteller. Zijn helden en hun tekenaars bracht hij samen in Studio Vandersteen.

Op zaterdag 14 maart 2020 komt Ronald Grossey, dé biograaf van Studio Vandersteen ons vertellen over de wondere wereld van de striphelden van Studio Vandersteen. Ronald zal vergezeld zijn van Ron Van Vliet, ex-Studio Vandersteenmedewerker, werkte mee aan de Bessy-serie en nam de reeks Robert en Bertrand van Willy Vandersteen over. 

Tijdens deze lunchcauserie brengen Grossey en Van Vliet het verhaal van de bekendste studio van Vlaanderen en Nederland en gaan in dialoog met Frans De Wachter, voorzitter van de Cultuurraad van Mechelen en bestuurslid vtbKultuur Mechelen.


Ronald Grossey
(°1956), is uitgever, schreef voor Kuifje, Robbedoes, Knack Focus en Humo, was hoofdredacteur van het Suske en Wiske-weekblad en kreeg de Nederlandse 'Stripschapsprijs voor bijzondere verdienste'. Hij verdiept zich al jaren in de stripwereld, niet alleen als (mede-)auteur van diverse strips en jeugdboeken, maar ook als biograaf van Studio Vandersteen.

In 2007 bracht hij het reilen en zeilen van de studio uit in het boek 'Studio Vandersteen, kroniek van een legende', gebaseerd op gekende historische feiten, maar ook op authentieke en diepgaande gesprekken met de belangrijkste betrokkenen. Dan is niet alles wat het lijkt en worden Suske en Wiske meer dan tweedimensionale stripfiguurtjes.

 

PRAKTISCH:

Locatie: Brasserie ’t Park in het Vrijbroekpark ('Chalet van den tennis') 

Deuren: 11.30 uur, start lunchcauserie: 12 uur. Einde: 14 uur

Kostprijs: vtbKultuur- en VAB-leden betalen € 34, niet-leden € 38. Inbegrepen: de lunchcauserie, een soepje met broodje, een drankje tijdens de lunch en tijdens de pauze.

Inschrijven: via mechelen@vtbkultuur.be met vermelding: Vandersteen_14/03/2020_lidnr.
Betaling: op rekeningnr. BE90 4066 0651 4132_vtbKultuur Mechelen met vermelding Studio Vandersteen_14/03/2020_vtbKultuur /VAB-lidnr

<
>
x