vtbkultuur Mechelen

Mechelen

In de voetsporen van vagebonden en gedetineerden

vtbKultuur Mechelen bezoekt het Gevangenislmuseum en De Kolonie in Merksplas 

Datum: 08/06/2019
Uur: 08:30
Uur van samenkomst: 8:20
Plaats: Parking 2, Zandpoortvest
Prijs leden: € 69
Prijs niet-leden: € 75
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Zaterdag 8 juni 2019 treedt vtbKultuur Mechelen in de voetsporen van landlopers, vagebonden en gedetineerden. We bezoeken het Gevangenismuseum en De Kolonie, en wandelen het vagebondjespad. 's Middags staat ons een lekker driegangenmenu te wachten.

Bij aankomst in Merksplas nuttigen we koffie en een 'Klosjaars Kramiekse' om dan om 10 uur met de rondleiding te starten in het Gevangenismuseum. De gids vertelt het cultuurhistorisch verhaal van 'Straffen en misdrijven door de eeuwen heen' van het Belgisch Gevangeniswezen en van 'Het leven zoals het was' van de landlopers, die werden opgesloten toen arm zijn nog een misdrijf was. Het verhaal van de vagebonden in de landloperskolonies van Merksplas en Wortel is onlosmakelijk verbonden met de context van de armoede en van justitie. Na de rondleiding in het museum, kun je vrij rondlopen in het Bezoekerscentrum en kennismaken met Kolonie 5-7. Het centrum vertelt het verhaal van Wortel- en Merksplas-Kolonie. Wandel op eigen tempo doorheen deze voormalige Varkensstal van de Grote Hoeve in Merksplas (tussen 11 en 12 uur).

Om 12 uur lunchen we in Brasserie De Kolonie. Daar worden we vergast op een driegangenmenu (vis, vlees).
Menu: Dagsoep of carpaccio, Kabeljauw met witte wijnsaus met warme groenten en puree of gemarineerde spareribs met gevulde aardappel, crème brûlée of fantasie van de chef. Geef bij inschrijving je voorkeur mee door.

Om 14 uur starten we met de wandeling 'Vagebondjespad'. Het Vagebondjespad is een cultuurhistorische wandeling doorheen het landlopersdomein van Merksplas, waarbij de aandacht gevestigd wordt op justitie. Een bezoek aan de gevangenis zelf is om veiligheidsredenen niet mogelijk, maar je loopt vlak naast de strafinrichting en het centrum voor illegalen. Je wandelt door het 'justitiedorp', langs de cipierswoningen, de ringgracht, de natuur en de landerijen. Ondertussen vertelt de gids het verhaal van de vroegere landlopers, de huidige gedetineerden en illegalen.

We ronden de dag af rond 16 uur en rijden dan weer naar Mechelen.

tekst: ©  Chris De Mey
foto: © Gevangenismuseum


PRAKTISCH:
We vertrekken om 08.30u aan de Zandpoortvest, Parking 2 met de bus naar Merksplas. Inbegrepen in de deelnameprijs zijn busreis, inkom gevangenismuseum met gids, koffie, lunch, vagebondjeswandeling met gids. Inschrijven voor 8 mei 2019 bij H. Van Miert t 015 55 56 02 of via mechelen@vtbkultuur.be. Betalen op rekeningnummer BE90 4066 0651 4132 met vermelding van de code 8/06/2019

<
>
x