vtbkultuur Mechelen

Mechelen

In de ban van Rops, Munch en Goya

Op zaterdag 30 maart trekken we opnieuw naar Antwerpen. In de namiddag zijn we in de goede handen van Antwerpen SurplAce, in de voormiddag bezoeken we het bijzondere museum De Reede

Datum: 30/03/2019
Uur: 09:56
Uur van samenkomst: 09:45
Plaats: Afspraak in de lokettenzaal van Station Mechelen
Plaats van bijeenkomst: Lokettenzaal Station Mechelen
Prijs leden: € 18
Prijs niet-leden: € 20
Type: Evenement

Op zaterdag 30 maart 2019 nemen we je opnieuw graag mee naar Antwerpen. In de namiddag gaan we opnieuw op stap met de gidsen van Antwerpen SurplAce, in weer een andere Antwerpse wijk, maar we starten de dag met een bezoek aan het Museum De Reede, een museum uitsluitend gewijd aan prentkunst.

In 2017 werd het Museum De Reede geopend, een museum dat uitsluitend gewijd is aan prentkunst. De Reede concentreert zich op het grafische werk van drie meesters: Francisco Goya, Félicien Rops en Edvard Munch.

Het woord prentkunst is afgeleid van printere = drukken. Het zijn, in het algemeen, gedrukte afbeeldingen. Het vervaardigen van prentkunst noemt men 'grafische kunst' of 'grafiek' (van het Grieks gràphein = (in)krassen, schrijven). Grafiek is daarmee een verzamelnaam voor alle artistieke vermenigvuldigingstechnieken.

Het museum is gevestigd in een appartementencomplex dat dateert uit 2000. Het gebouw wordt 'De Reede' genoemd omdat voordien op die plaats burelen waren van rederijen. De naam van het museum zelf, De Reede, verwijst zowel naar de naam van het gebouw als naar de er voorheen gevestigde rederijen. Het toeval wil dat De Reede als buur het Eugeen Van Mieghem museum heeft. Dat is gevestigd in 'Het Redershuis', hoofdkwartier van de Koninklijke Belgische Reders. Vandaar alle redenen en een goede reden om het museum De Reede te noemen.

Kundige museumgidsen leiden ons rond door de grote en unieke museumcollectie gravures, etsen, steendrukken, houtdrukken, enz. En niet alleen van de meesters in deze kunst Goya, Rops en Munch maar ook grafiek van verschillende andere kunstenaars. Neem gerust een kijkje op hun website: www.museum-dereede.be.

Na onze vrije lunch spreken we af op de Groenplaats, aan het standbeeld van Rubens, om een gegidste wandeling, thema 'Rondom de Kathedraal', te maken met gidsen van de vereniging Antwerpen SurplAce.

tekst: © Jos Keunen
afbeelding: © Museum De Reede

PRAKTISCH:
Afspraak op zaterdag 30 maart 2019 om 9.45 uur in de lokettenzaal van Station Mechelen. We nemen de trein om 9.56 uur naar Antwerpen, met de tram rijden we naar premetrostaion Groenplaats, vandaar gaat het te voet naar Museum De Reede. Wie op eigen houtje reist wordt verwacht om 9.55 uur aan de balie van het museum: Ernest van Dijckkaai 7, 2000 Antwerpen. Na de vrije lunch afspraak om 14.25 uur op de Groenplaats aan het standbeeld van Rubens voor de wandeling met Antwerpen SurplAce met als thema 'Rondom de kathedraal'.

Inbegrepen in het deelnamebedrag:
inkom museum en gidsen. Inschrijven voor 28 februari 2019 met vermelding van de code 30/3/19 bij Hildegarde Van Miert, t 015 55 56 02 of via vtbkultuur@mechelen.be en betalen op rekeningnummer BE90 4066 0651 4132  met vermelding van de code 30/3//2019.

 

<
>
x