vtbkultuur Mechelen

Mechelen

Bourgondisch genieten op zijn Noord-Limburgs

Zaterdag 16 en zondag 17 juni 2018 proeft vtbKultuur Mechelen van de Nederlands-Limburgse gastvrijheid. Neem dat proeven gerust letterlijk en figuurlijk! We bevinden ons twee dagen tussen de blauwe bessen, rozenvelden, asperge- en champignonkwekerijen en ook graan leidt tot iets lekkers, of niet soms?

Datum: 16/06/2018 tot 17/06/2018
Uur: 08:00
Uur van samenkomst: 7:50
Plaats: Bezoek aan Arcen, Horst aan de Maas, Melderslo en Broekhuizen
Adres: Vertrek : Zandpoortvest, Parking 2 Vertrek : Zandpoortvest, Parking 2, 2800 Mechelen
Plaats van bijeenkomst: Zandpoortvest, Mechelen
Prijs leden: € 205 op basis van een tweepersoonskamer
Prijs niet-leden: Enkel leden
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip
Beschikbare plaatsen: 40

Vanuit onze verblijfplaats in Horst aan de Maas, midden in het mooiste stukje van de Limburgse Peel en Maasduinen, maken we er een tweedaagse ontdekkingstocht van waarbij je veel bijleert over Noord-Limburg. Maar geef zeker ook je ogen de kost en laat je gastronomisch verwennen.

Zaterdag 16 juni beginnen we met een bezoek aan het voormalige vestigingsstadje Arcen, de toeristische parel van de Maasduinen. Bij aankomst in Arcen wacht ons koffie met vlaai. Daarna bezoeken we samen met twee uitstekende gidsen de vermaarde Kasteeltuinen van Arcen. We bezichtigen het Rosarium, de Water- en Beeldentuin, het Lommerrijk, de Bergtuin, de subtropische Casa Verde en de Oosterse Watertuin. De geschiedenis van het park maar ook de fauna en flora komen uitvoerig aan bod.

Na de rondgang door de kasteeltuinen wacht ons in Koetshuys Gildezaal een broodmaaltijd met inbegrip van de soep van de dag, thee en koffie. Na de lunch stappen we naar de vlakbij gelegen Graanbranderij de IJsvogel, een ambachtelijke distilleerderij die zelf haar alcohol stookt uit bier en wijn. De IJsvogel is gevestigd in een gerestaureerde werkende watermolen. Tijdens de rondleiding maak je met twee ambachten kennis: de molenaar en de stoker. Inbegrepen in ons bezoek is een proefbankje met drie borreltjes naar keuze per persoon.

Nadat de borreltjes ons gesmaakt hebben, kun je vrij het kasteel bezoeken of de dorpskern van Arcen, met onder meer de restanten van de tolpoort 'de Schanstoren'. In Arcen bevindt zich ook de beroemde ijszaak Clevers. Je kunt er natuurlijk ook een lekkere Hertog Jan drinken, het bier uit Arcen dat wat verderop wordt gebrouwen.

Na ons bezoek aan Arcen rijden we naar het Parkhotel in Horst aan de Maas, waar we omstreeks 19 uur genieten van een overheerlijk driegangenmenu. Bij mooi weer kun je na de maaltijd een mooie wandeling maken rond het meer of gewoon relaxen op het terras.

Na een deugddoend ontbijt in het hotel vertrekken we zondag 17 juni naar Melderslo waar we in Museum De Locht worden opgewacht door onze twee lokale gidsen. We bezoeken er het Nationaal Champignonpaviljoen en de Aspergetunnel en maken kennis met de vele authentieke boerenambachten en het vaak harde leven op het Noord-Limburgse platteland van weleer, maar je leert ook alles over de huidige high-tech glastuinbouw. Na ons uitgebreid bezoek aan De Locht wacht ons in de hoeve een lekkere broodlunch met koffie of thee en vooraf een asperge- of champignonsoep.

Vooraleer we opnieuw Vlaanderenwaarts rijden, om tijdig weer in Mechelen aan te komen, brengen we ook nog een kort bezoek aan een van de andere fenomenen in de regio in Broekhuizen, daarover verneem je later meer!

We hopen dat je er net zo hard naar uitkijkt als wij om in juni van de Limburgse aard en gastronomie te gaan proeven.

Snel inschrijven voor deze uitstap is de boodschap, wacht niet te lang, want 'volzet is volzet'.

 tekst en foto's © Mark Van Mullem

Praktisch:
Zaterdag en zondag 16 en 17 juni 2018. We vertrekken op zaterdagochtend om 8 uur aan de Zandpoortvest, Parking 2, met Verhoeven busreizen. Deelnameprijs: € 205, de toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 50. Inbegrepen: busvervoer, alle georganiseerde bezoeken en gidsen, hotel, middag- en avondmaal op zaterdag, ontbijt en middagmaal op zondag. Niet inbegrepen: dranken aan tafel bij het avondmaal. Deze uitstap is enkel beschikbaar voor leden van vtbKultuur.

Uitstap in samenwerking met Verhoeven busreizen, vergunning A 5741. Inschrijven bij H. Van Miert, tel 015 55 56 02 of via mechelen@vtbkultuur.be en betalen vóór 15 april 2018 op rekeningnummer BE90 4066 0651 4132 met vermelding van de code 16/6/2018.

<
>
x